De FAQ is opgesteld volgens het protocol van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van musea in Nederland. Uitgangspunt van deze FAQ zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.

 • Ik wil graag het Markiezenhof bezoeken, wanneer zijn jullie weer open?
  Wij zijn weer open op maandag 1 juni (tweede Pinksterdag) vanaf 12:00 uur. Onze openingstijden vind je hier. Je dient van tevoren een e-ticket met datum en tijdslot te reserveren.

 • Waar kan ik een e-ticket met reservering kopen?
  E-tickets met reservering kun je aanschaffen op onze website: www.markiezenhof.nl/tickets.

 • Is het noodzakelijk om van tevoren een reservering te maken?
  Ja. Om het aantal bezoekers te kunnen monitoren is het noodzakelijk van tevoren een ticket te reserveren met een specifieke datum en tijdstip. Kom minimaal 15 minuten voor starttijd en maximaal 30 minuten voor starttijd, met uitzondering van de openingstijd. Dit om wachtrijen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is vooralsnog niet mogelijk zonder reservering het museum te bezoeken.
 • Wat zijn jullie entreeprijzen?
  Onze entreeprijzen blijven gelijk en kun je vinden op www.markiezenhof.nl/tickets.

 • Ik heb een Museumkaart/ ICOM kaart/ Rembrandtkaart/ VIP-kaart BankGiro Loterij/ Vriendenpas van het Markiezenhof. Moet ik ook een ticket aanschaffen?
  Ja. In ons e-tickets systeem kun je kiezen voor een ‘Museumkaart/ ICOM kaart/ Rembrandtkaart/ VIP-kaart BankGiro Loterij/ Vriendenpas van het Markiezenhof' ticket. Op vertoon van je originele kaart (geen digitale kopie) en het ticket kun je het museum bezoeken. Het is vooralsnog niet mogelijk zonder reservering het museum te bezoeken, ook al ben je in bezit van een kaart dat gratis toegang biedt.

 • Mijn kind is nog geen 6 jaar, moet ik voor hem/haar ook een tijdslot reserveren?
  Kinderen van 0 t/m 5 jaar mogen gratis naar binnen, maar hebben ook een e-ticket nodig.

 • Hoe lang mag ik in het Markiezenhof blijven?
  In het Markiezenhof is veel te zien. Wij werken met tijdsloten van 2 uur, dus je mag maximaal 2 uur het museum (bovenverdiepingen) bezoeken. Je kunt op elk heel uur een tijdslot reserveren. Wij zijn tot 17.00 uur open.

 • Ik heb vertraging, maar wel gereserveerd. Kan ik het Markiezenhof nog bezoeken?
  Je ticket is geldig tot 30 minuten na het gekozen tijdslot, houd hier rekening mee.

 • Ik heb een e-ticket met reserveren aangeschaft, maar heb de tijd/dag niet gehaald. Kan ik het Markiezenhof nu wel bezoeken?
  Nee, je ticket is alleen geldig op de door jou gekozen dag en tijd. Neem contact met ons op via markiezenhof@bergenopzoom.nl.

 • Kan ik telefonisch reserveren?
  Het is niet mogelijk om telefonisch te reserveren. Uiteraard kun je ons altijd bellen voor vragen.

 • Met hoeveel bezoekers mag ik komen?
  Het is alleen toegestaan om met meer dan 1 persoon naar het museum te komen indien sprake is van een gezelschap. Onder een gezelschap wordt verstaan: mensen die gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten. Je kunt maximaal 6 tickets per boeking reserveren.

 • Kan ik mijn jas/tas opbergen?
  Vanwege de maatregelen is er geen garderobe beschikbaar. Indien mogelijk, laat je jas en tas achter in de auto. Rugzakken en boodschappentassen mogen tevens het museum niet in. Bij regen is het mogelijk je paraplu achter te laten in de paraplubak bij de entree.

 • Kan ik met cash geld betalen?
  We verzoeken je om met pin/contactloos te betalen. Alleen als het echt niet anders kan, kun je met cash geld te betalen.

 • Welke hygiënische maatregelen treft het Markiezenhof?
  Het Markiezenhof vindt hygiëne erg belangrijk. Op verschillende punten in het museum, zoals bij de entree en toiletten, vind je desinfecterende gel waar je gratis gebruik van kunt maken. Daarnaast wordt het Markiezenhof meerdere keren per dag schoongemaakt.

 • Hoeveel personen mag het Markiezenhof in het totaal toelaten?
  In totaal mogen 100 bezoekers tegelijkertijd het Markiezenhof (begane grond + bovenverdiepingen) bezoeken. Het museum bevindt zich op de bovenverdiepingen, daar mogen we 70 bezoekers tegelijkertijd ontvangen.

  Het maximaal aantal bezoekers is gebaseerd op anderhalve meter afstand. Vooralsnog wordt uitgegaan van 1 bezoeker of 1 gezelschap per 10 vierkante meter netto vloeroppervlak.

 • Ik wil graag als groep het museum bezoeken, kan dat?
  Nee, vooralsnog vinden groepsrondleidingen, -arrangementen en groepsactiviteiten geen doorgang.

 • Maken jullie, vanwege de maatregelen, gebruik van een looproute?
  Om de maatregelen zo goed mogelijk na te kunnen leven, dien je de looproute te volgen en hier niet vanaf te wijken. De ingang en uitgang van het Markiezenhof bevindt zich op de Grote Binnenplaats (Steenbergsestraat 8). Volg de looproute zoals deze is aangegeven in het Markiezenhof. Betreed een ruimte niet met meer gezelschappen dan aangegeven. Voor de ingang van een ruimte staat aangegeven hoeveel gezelschappen in deze ruimte aanwezig mogen zijn. Houd zoveel mogelijk rechts aan.

 • Ik ben mindervalide en kan daardoor niet of moeilijk traplopen, kan ik het museum op de bovenverdiepingen bezoeken?
  Het Markiezenhof is een monument uit de late Middeleeuwen. Het gebouw is daardoor beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mindervaliden en kinderwagens. Het museumgedeelte bevindt zich op de bovenverdiepingen. Door de huidige omstandigheden beperken we het gebruik van onze lift, mits het echt niet anders kan. De begane grond is wel volledig en gratis toegankelijk.
 • Mag ik foto’s maken of filmen tijdens mijn bezoek?
  Nee. Het is niet toegestaan om te fotograferen of te filmen. Dit omdat het mogelijk de doorstroming belemmert die juist belangrijk is om de anderhalve meter tussenruimte tussen bezoekers mogelijk te houden.

 • Kan ik of mijn gezelschap worden geweigerd bij de entree?
  Bij twijfel over de gezondheidstoestand wordt de toegang tot het museum geweigerd. Als je tijdens het bezoek je niet aan het protocol en/of onze huisregels houdt, word je verzocht het Markiezenhof te verlaten.

 • Ik wil graag alleen het museumcafé bezoeken op de begane grond en niet het museumgedeelte, kan dat?
  Dat is mogelijk. Het museumcafé bevindt zich op de begane grond en is gratis toegankelijk. Voor de begane grond geldt een maximale capaciteit van 30 bezoekers. Houd je aan de vastgestelde richtlijnen die gelden in ons museumcafé.

 • Binnenkort gaan wij trouwen en we willen graag een fotoreportage laten maken in het Markiezenhof, kan dat?
  Het is mogelijk om een bruidsfotoreportage te laten maken in het Markiezenhof van dinsdag t/m zondag tussen 09.00 en 11.00 uur, zolang de maatregelen worden nageleefd tussen de fotograaf en het bruidspaar. Voor vragen of reserveringen, stuur je een e-mail naar markiezenhof@bergenopzoom.nl.

 • Tot wanneer gelden deze maatregelen?
  Het Markiezenhof volgt de richtlijnen die door het RIVM zijn opgesteld. Zodra de richtlijnen wijzigen, passen wij dit direct aan op onze website. Gezien deze omstandigheden is het voor ons onmogelijk om verder dan twee weken vooruit te kijken.

Maatregelen bij gezondheidsklachten

Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Het Markiezenhof behoudt zich het recht deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.

Alle overige informatie rond het Coronavirus vind je hier. Nog vragen? Stuur ons een mail: markiezenhof@bergenopzoom.nl


Openingstijden museum en Cultuurbalie

 • Dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur - 17.00 uur, met uitzondering van maandag 1 juni (tweede pinksterdag). Dan zijn wij vanaf 12.00 uur geopend.
 • Sommige activiteiten kunnen van invloed zijn op de beschikbaarheid van één of meerdere zalen in het gebouw. Het actuele overzicht vind je hieronder.
 • Open tijdens Pasen en Pinksteren
 • Klik hier voor onze contactgegevens
 • Klik hier voor ons adres en route

Gesloten

 • Maandagen
 • Carnaval/Vastenavend
 • 27 april (Koningsdag)
 • 25 december (1e kerstdag)
 • 26 december (2e kerstdag)
 • 31 december (oudjaarsdag)
 • 1 januari (nieuwjaarsdag)

Prijzen & tickets

Prijzen en e-tickets met reservering kun je hier vinden.

Toegankelijkheid & huisregels

Het Markiezenhof is een monument uit de late Middeleeuwen. Het gebouw is daardoor beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of mindervaliden. Klik hier voor meer informatie.

Het Markiezenhof is zuinig op het gebouw en op haar bijzondere collecties. Lees daarom eerst onze huisregels voordat je een bezoekje aan ons brengt. Dit om misverstanden te voorkomen.

Museumcafé (lunchroom)

Ontsnap aan de drukte van het centrum en drink in het Museumcafé op je gemak een kopje koffie, thee of bestel verse gerechten rechtstreeks gemaakt en geserveerd uit onze keuken. Klik hier voor sfeerimpressies en natuurlijk de menukaart.

Bijzondere data

Door de herinrichting van het museum en activiteiten in en om het Markiezenhof kunnen één of meerdere zalen niet of beperkt toegankelijk zijn. Houd hier rekening mee, dit om teleurstellingen te voorkomen.

datum evenement

januari t/m augustus

HERINRICHTING: De Kleine Galerij, de Blauwe Zaal en de Stijlkamers zijn beperkt toegankelijk.

3 september t/m 8 november

HERINRICHTING: Het museum op de eerste en tweede verdieping is gesloten in september en oktober. De begane grond blijft open en is gratis toegankelijk.