Verwacht

AWARENESS: a matter of time

14 jul. t/m 27 okt. 2024

Een bewustwordingstentoonstelling waar we steeds meer beseffen hoe kwetsbaar onze planeet is, is het belangrijk om na te denken over hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden..

  • Genre: tijdelijke expositie
  • Leeftijd: alle leeftijden
  • Locatie: Schatkamers, Tuinzaal, Grote Galerij en Educatieruimte - Markiezenhof
  • De Schatkamers, Educatieruimte en Grote Galerij zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
  • Prijs: reguliere entreeprijs

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons, Bergen op Zoom, Nederland en de wereld.

Onze tentoonstelling gaat over de relatie en soms ook lastige balans tussen mens en het kwetsbare ecosysteem van onze aarde. We geven je een blik op de situatie en nemen je mee in verborgen verhalen en kennis. We laten zien welke (verborgen) impact de mens heeft op de natuur.

Impact is er in vele vormen. Het is de voetafdruk die je, vaak onbewust, achterlaat. Maar je maakt het ook door juist uit te dragen wat je al doet om de natuur te beschermen. De tentoonstelling bestaat dan ook uit twee delen.

Het eerste deel ‘De Voetafdruk’ focust zich op de impact van menselijk handelen. In deel twee van de tentoonstelling ‘De Handdruk’ wordt je geïnspireerd en uitgedaagd na te denken over stappen die je zelf kan ondernemen om gedrag te veranderen. Of hoe je jouw positief handelen of boodschap over kunt brengen op anderen.

Samen zorgen we voor bewustwording en helpen we je bij het bedenken hoe we een positieve invloed kunnen uitoefenen op onze planeet.

Betrokken kunstenaars en experts

Deze tentoonstelling is samengesteld in medewerking met experts en kunstenaars die het onderwerp duurzaamheid centraal stellen in hun werk.

In onze Schatkamers vertellen vier kunstenaars op hun eigen manier het verhaal over duurzaamheid. Zij laten zien dat zaken die ‘normaal’ vinden of ‘mooi’ lijken, dat soms niet echt zijn. Wat betekenen deze woorden, en kloppen ze nog als je het hele verhaal weet?

  • Beelden van Christian Clauwers (EU climate pact ambassador, expeditiereiziger en fotograaf) aangevuld met een interview vormen de basis. Zijn beelden kenmerken zich doordat zij in eerste instantie mooie natuurfoto’s lijken, maar eigenlijk een doorkijk geven aan de schade die door menselijk handelen terug te zien is in de natuur. In het interview geeft Christian achtergrond over de beelden, waarmee je bij een tweede keer kijken ‘meer ziet’ dan in eerste instantie lijkt.
  • Boris Maas is een in Nederland geboren kunstenaar en ontwerper die objecten en installaties creëert met gedurfde eenvoud en elegante oplossingen, vaak met een conceptgedreven benadering. Hij heeft een wereldwijd perspectief en levert ideeën voor hedendaagse vraagstukken in alle delen van de wereld. Zijn objecten onthullen direct een voortdurende zoektocht naar het onontdekte. De eenvoud van vorm wordt goed in balans gebracht met een zachtheid die tot nadenken stemt.
  • De Groningse Maria Koijck is ruimtelijk kunstenaar en won in 2021 in Milaan de Guiltless Plastic Prize met haar film over het afval van haar borstkankeroperatie. Ze zet zich met haar werk in om het bewustzijn van mensen over (zwerf)afval en de gevolgen daarvan te vergroten.

  • Gea Korpel-Beskers is een Bergse schilder en beeldhouwer met textiel. Haar objecten zijn verhalenvangers. Zij roepen herinneringen, associaties en verhalen op bij hun bewonderaars. Voor ieder iets anders. Inspiratie vind zij in verbinding en natuur, in details, structuren en beweging. Dit zijn dan ook de algemene thema’s van haar werk.

  • Een educatief onderdeel in samenwerking met Babette Porcelijn rondom Verborgen impact geeft je informatie en tools over eigen te nemen acties. Waar zit nu de verbogen impact in je dagelijkse leven en wat zijn makkelijke (eerste) stappen. Of ben je misschien al goed bezig?

Naast de tentoonstelling in onze Schatkamers, zijn er nog twee andere plekken waar we dit onderwerp aansnijden.

Grafiekkunstenaars in samenwerking met Stichting Grafein

Stichting Grafein initieert, faciliteert en participeert in grafiekprojecten in Nederland en in het buitenland om professionals en publiek, kunstenaars, instellingen en verzamelaars te blijven interesseren voor grafiek als belangrijke hedendaagse kunstvorm met een eigen beeldtaal en geschiedenis.

Met een mondiaal project vragen zij grafiekkunstenaars van over de hele wereld postcards in te sturen met grafiek rondom het thema The future of our planet.

Lees hier meer informatie en de voorwaarden.

Buitenkunst op de Grote Binnenplaats

Binnenkort meer informatie...