Terugblik

Lichtende grenzen, het oeuvre van Jan Wessendorp

16 mrt. t/m 30 jun. 2024

Een prachtige overzichtstentoonstelling met werken van de veelzijdige Bergse kunstenaar is te zien in o.a. het Markiezenhof.

  • Genre: expositie
  • Leeftijd: alle leeftijden
  • Locatie: Tuinzaal - Markiezenhof
  • Prijs: reguliere entreeprijs

Een groot deel van de bijzondere collectie van beeldend kunstenaar en dichter Jan Wessendorp (1940) is geschonken aan de gemeente Bergen op Zoom. Een aantal kleurrijke portretten en abstracte werken zijn vanaf 15 maart te bewonderen in de Tuinzaal en de Hofzaal van het Markiezenhof.

Jeugd en opleiding

De in Indonesië geboren kunstenaar, komt als kleuter samen met zijn moeder in een Japans interneringskamp terecht. De vier jaar in het kamp drukken een zware stempel op zijn leven. Het grootste deel van zijn oeuvre is een verwerking van deze ervaring en een zoektocht naar zichzelf.

Van jongs af aan wist hij dat hij beeldend kunstenaar wilde worden. Hij studeerde aan de kunstacademie in Den Haag en komt via Antwerpen in Bergen op Zoom terecht. Hij was docent creatieve therapie bij Psychiatrisch ziekenhuis Vrederust en later gaf hij les aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. In 1990 krijgt hij de Sakko-prijs voor Kunst en Letteren. "Door zijn hoogwaardige en fijnzinnige schilderijen, waarop hij met een treffend kleurenpalet en een persoonlijke touche zijn diepzinnige filosofie over het lijden van de mens en de overwinning daarvan weet vast te leggen."

Sinds Jan Wessendorp in Bergen op Zoom woont heeft hij meegeholpen om kunstenaarsinitiatieven van de grond te krijgen, zoals Stichting Arsis Kunst en Sociëteit.

Exposities

Jan Wessendorp exposeert in binnen- en buitenland. Zo was er o.a. een salontentoonstelling (1991) in het Markiezenhof, exposeerde hij in Delft (2003), het Belfort in Brugge (2007), De Kring in Roosendaal (2012), ook nam hij in 2018 deel aan de tentoonstelling 'Hommage à Trois' in het Markiezenhof.

De grote overzichtstentoonstelling met werken van de veelzijdige kunstenaar is tot 30 juni niet alleen te zien in het Markiezenhof maar ook in Galerie Lukisan en vanaf 1 juni in Galerie Arsis.