Verwacht

Feest in het Hof!

16 nov. t/m 9 mrt. 2025

Het stadspaleis neemt je mee naar de achttiende eeuw. Hier zie je hoe feestdagen, verjaardagen, naamdagen en andere belangrijke ceremonies werden gevierd aan het hof van keurvorst en markies Carl Theodor van de Palts-Sulzbach (1724-1799)

  • Genre: expositie
  • Leeftijd: alle leeftijden
  • Locatie: Schatkamers - Markiezenhof
  • De Schatkamers zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
  • Prijs: reguliere entreeprijs

De Schatkamers, waar de vorst in de Nederlanden woonde, worden veranderd in balzalen uit die tijd. De feesten aan zijn hof waren beroemd in heel Europa en waren erg luxe. Verjaardagen werden bijvoorbeeld een week lang gevierd en personeel en muzikanten waren het hele jaar bezig met de voorbereidingen. Toch ging het bij deze ‘evenementen’ niet alleen om plezier, er waren vaak politieke redenen en machtsvertoon bij betrokken. We nodigen je uit om als gast het "Feest in het hof" te bezoeken en te ervaren hoe de adel feestvierde in de achttiende eeuw.

Jubileumjaar

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd vanwege het jubileumjaar 2024, waarin de 300ste geboortedag en het 225ste sterfjaar van Carl Theodor von de Palts-Sulzbach, keurvorst van Beieren en markies van Bergen op Zoom, worden gevierd.

Het stadspaleis viert dit jubileum samen met partners in Duitsland, zoals Schloss Schwetzingen, het Kurpfälzischen Museum in Heidelberg en de Universiteit van Mannheim. Deze partners organiseren ook tentoonstellingen, concerten en een symposium, afgestemd op elkaar.