Nu te zien

AWARENESS: a matter of time

12 jul. t/m 27 okt. 2024

Een tentoonstelling over de relatie tussen mens en natuur.

 • Genre: tijdelijke expositie
 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Locatie: Schatkamers, Tuinzaal, Grote Galerij en Educatieruimte - Markiezenhof
 • De Schatkamers, Educatieruimte en Grote Galerij zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
 • Prijs: reguliere entreeprijs

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons, Bergen op Zoom, Nederland en de wereld.

Deze tentoonstelling gaat over de relatie en soms ook lastige balans tussen mens en het kwetsbare ecosysteem van onze aarde. Ontdek hoe onze acties, vaak onbewust, de natuur beïnvloeden en wat jij kunt doen om impact te maken.

De tentoonstelling is samengesteld met experts en kunstenaars die het onderwerp duurzaamheid centraal stellen in hun werk en bestaat uit twee delen.

In deel 1 zie je de impact van menselijk handelen. Vier kunstenaars brengen met hun visie duurzaamheid tot leven.

Betrokken kunstenaars en experts

 • Christian Clauwers: EU climate pact ambassador, expeditiereiziger en fotograaf uit Antwerpen. Zijn foto's vormen een rode draad door de tentoonstelling. In eerste instantie lijken het prachtige natuurfoto's, maar ze onthullen bij nader inzien de schade door menselijk handelen.
  Meer info: www.clauwers.com
 • Boris Maas: in Rotterdam gevestigde kunstenaar en ontwerper met een focus op de natuur en haar relatie met de mens. Met zijn werk 'The Urge to Sit Dry' gaat hij in op klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.
 • Maria Koijck: Groningse ruimtelijk kunstenaar. Zij won in 2021 een prijs voor haar film over afval van haar borstkankeroperatie. Ze zet zich in voor meer bewustzijn over (zwerf)afval.
 • Gea Korpel-Beskers: is een Roosendaalse schilder en beeldhouwer met textiel. Haar textielkunstwerken roepen herinneringen en verhalen op, geïnspireerd op verbinding en de natuur.

In deel twee word je geïnspireerd en uitgedaagd na te denken over stappen die je zelf kan nemen om te veranderen. Of wat je al doet over kunt brengen op anderen.

In samenwerking met Marjoleine Bakker van Think Big Act Now krijg je tips en tools om je eigen impact te verminderen. Ontdek vanuit de 'Verborgen Impact' waar je het meeste verschil kunt maken en anderen kunt inspireren. Waar zit nu de grootste impact in je dagelijkse leven en wat zijn goede (eerste) stappen. Of ben je misschien al goed bezig?

Andere locaties in het Markiezenhof

Op onze Kleine Binnenplaats en in de Tuinzaal hebben we nog twee samenwerkingen rondom het thema.

Buitenkunst 'Over the Top'

De Bergse Addy van Kempen ontwikkelt speciaal voor deze tentoonstelling het kunstwerk 'Over the Top'. Met haar werk gaat ze in op de overmatige productie en consumptie van kleding. Addy staat bekend met haar werk waarin ze maatschappelijke thema's, zoals klimaatproblematiek aan het licht brengt. 'Over the Top' wordt vanaf 13 juli opgebouwd en is tot en met 16 augustus te zien op onze Kleine Binnenplaats.

Grafiekkunstenaars in samenwerking met Stichting Grafein

Stichting Grafein initieert, faciliteert en participeert in grafiekprojecten in Nederland en in het buitenland om professionals en publiek, kunstenaars, instellingen en verzamelaars te blijven interesseren voor grafiek als belangrijke hedendaagse kunstvorm met een eigen beeldtaal en geschiedenis.

Met een mondiaal project vroegen zij grafiekkunstenaars van over de hele wereld postcards in te sturen met grafiek rondom het thema 'The future of our planet'. Het resultaat is te zien in onze Tuinzaal en geeft een kijk op de situatie en ervaringen van over de hele wereld.