Verwacht

Erasmus, hier en nu (Hofzaallezing)

6 okt. 2024, 10:00 - 11:30

Erasmus (1467?-1536) is één van de beroemdste Nederlanders ooit: schrijver, theoloog, humanist, pedagoog, kerkhervormer, onderzoeker, dwarsdenker, maatschappij-criticus, ‘influencer’. Toen en nu, nog steeds inspirerend!

  • Locatie:  Markiezenhof
  • Tijd: 12:00 uur tot 13:30 uur
  • Tickets: reguliere entreeprijs (combineer je bezoekje met deze lezing!)
  • Alle leeftijden

Erasmus, 1467?-1536, geboren in Rotterdam, opgegroeid in Gouda, Deventer Utrecht en Bergen op Zoom. De rest van zijn leven woonde/werkte hij op vele plaatsen in Europa. Zeer succesvol en veelzijdig schrijver, humanist, priester, kerkhervormer, (bijbel)onderzoeker en pedagoog.

Erasmus leefde in een tijd van grote omwentelingen tijdens de overgang Middeleeuwen-Renaissance, opkomst van het humanisme, de reformatie, grote politieke en maatschappelijke span ningen. En van nieuwe ‘sociale media’ zoals de boekdruktechniek, die brede verspreiding van zijn ideeën mogelijk maakte.

Door Hans Holbein de Jonge - Web Gallery of Art
Door Hans Holbein de Jonge - Web Gallery of Art

De bekendste afbeelding van hem is van het schilderij van Holbein, als ‘strenge geleerde’. Maar in de voorstelling zul je hem ook anders leren kennen, aimabel, humoristisch, ondernemend, sociaal vaardig, menselijk, maatschappelijk georiënteerd, eigenzinnig, oorspronkelijk, een doorzetter.

Veel van zijn denkbeelden zijn nog steeds actueel in het hier en nu. Ondanks een moeizame start ontwikkelde hij zich tot een van de bekendste en gezaghebbende personen in het toenmalig Europa. Reeds vanaf 1622 geëerd door een bronzen standbeeld in Rotterdam, te zien voor de Laurenskerk, op steenworp afstand van zijn geboorteplek.

De voorstelling zijn beeldend en afwisselend vormgegeven. Maar er zijn ook wat langere dialogen en tekstgedeelten. Erasmus was op slot een schrijver, een man van woorden.

Programma

  • Inleiding over ‘Erasmus in Bergen op Zoom’
  • Presentatie in de fraaie Hofzaal door historicus Jan Versluijs van de ‘Geschiedeniskring Bergen op Zoom Stad en Land’, over hof- en kloostercultuur, nut en noodzaak van omgangsvormen, ontwikkeling, eruditie, toen en nu. Ook over het boek Antibarbari
  • Hofdansen en muziek door spelers en musici uit de voorstelling
Erasmus, hier en nu (Hofzaallezing)