Club Zien opent jouw ogen! (PILOT)

Club Zien ontwikkelt samen met vijf Noord-Brabantse musea en scholen lesprogramma's voor VMBO-leerlingen.

Het Markiezenhof gaat, net als het Stedelijk Museum Breda, Van Abbemuseum Eindhoven en Museum Helmond, deelnemen aan deze pilot.

Het lesaanbod voor zowel de onderbouw als de bovenbouw wordt aangepast zodat het aansluit bij het Markiezenhof. In het lesprogramma zullen de VMBO-leerlingen op een actieve en educatieve manier kennismaken met het museum.

De onderbouw zal het museum bekijken door de lens van muziek en geluid, terwijl de bovenbouw zelf opdrachten en werken of objecten kiest waarmee ze hun horizon verbreden.

Op deze manier ontdekken de leerlingen op hun eigen tempo de wereld van kunst, cultuur, geschiedenis, erfgoed en design! Om de leerlingen te begeleiden in het Markiezenhof tijdens de pilot, zijn we op zoek naar hulp!

Taakomschrijving

Als vrijwilliger museumdocent begeleid je een groep leerlingen tijdens hun bezoek aan het Markiezenhof. De leerlingen krijgen opdrachten die ze in tweetallen uitvoeren, waarbij je (indien nodig) ondersteuning biedt.

Elk bezoek duurt in totaal 1,5 uur. Het actieve gedeelte in het museum bedraagt 45-60 minuten.

Doelgroep

VMBO-leerlingen, leeftijd varieert tussen de 12 en 15 jaar.

Aantal uren

Het is fijn als je minimaal 1 dagdeel (4 uur) in de week beschikbaar bent.

Wanneer

De pilot vindt plaats van april t/m juni. Het inplannen gaat uiteraard in goed overleg.

Periode pilot

De voorbereidingen voor het schooljaar 2024/2025 vinden plaats in april van dit jaar.

In april start de pilot en krijg je instructies van Club Zien. Hierin wordt het educatieve lesprogramma verduidelijkt en krijg je tips en tricks voor het begeleiden en ontvangen van een VMBO groep. Datum en tijdstip volgen nog.

Zodra de pilot succesvol is, kunnen VMBO-scholen vanaf juli dit educatief (curriculum vervangend) aanbod boeken.

Gevraagde kennis of vaardigheden

Ervaring met de doelgroep en/of lesgeven is mooi meegenomen, maar niet essentieel. We bieden een cursus aan met tips en tricks voor het werken met leerlingen, inclusief verschillende kijktechnieken voor opdrachten.

Voor deze pilot zijn we op zoek naar enthousiaste, empathische vrijwilligers die het educatie-team komen versterken. Ben je actief in het onderwijs, ben je bekend met deze doelgroep of op zoek naar een andere uitdaging? Dan zoeken wij jou!

Interesse en/of nieuwsgierig?

Neem contact met ons op via: markiezenhof@bergenopzoom.nl 
Voor meer informatie en voorbeelden uit de praktijk over Club Zien, ga naar: https://www.clubzien.nl