Terugblik

Hofzaallezingen: Geopark Schelde Delta (UITVERKOCHT)

19 mrt. 2024, 19:00 - 21:00

Lezingen in het Markiezenhof gaan over populair-wetenschappelijke onderwerpen die de historie van Bergen op Zoom en omstreken betreffen.

Alle datums
05 maart 2024, 20:00 - 22:00
12 maart 2024, 20:00 - 22:00
19 maart 2024, 20:00 - 22:00

  • Datum: dinsdag 5, 12 en 19 maart
  • Genre: lezing
  • Aanvang: 20.00 uur / zaal open: 19.30 uur
  • Locatie: Hofzaal Markiezenhof (Steenbergsestraat 8)
  • Tickets: uitverkocht. Helaas zijn er geen tickets meer beschikbaar, ook niet aan de deur.

In maart 2024 staat een driedelige reeks over het Geopark Schelde Delta op het programma.

Bergen op Zoom was eeuwenlang verbonden met de Schelde. Dit leeft voort in namen als Scheldeflat, Scheldevogels, Scheldelaan enzovoorts. Handel over de rivier gaf de stad welvaart. Stormvloeden maakten van de Schelde een zeearm: de Oosterschelde. Tegenwoordig is de Westerschelde de druk bevaren monding van de rivier. De historische betekenis van de Schelde voor Bergen op Zoom verdween naar de achtergrond.

Samenwerken

Daar komt mogelijk verandering in. De provincies Noord-Brabant en Zeeland hebben samen met de Belgische provincies Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen het Geopark Schelde Delta opgericht. En daar maken Bergen op Zoom en de Brabantse Wal deel van uit. Het idee is om samen te werken – met het geologisch erfgoed als uitgangspunt – én als verbinding met cultuur en economie. In het geopark kan bijvoorbeeld gezamenlijk onderzocht worden wat klimaatverandering betekent voor de laaggelegen en dichtbevolkte Delta die vaak door overstromingen geteisterd is. Of hoe duurzaam toerisme gestimuleerd kan worden.

UNESCO

Het streven is om in 2024 het label van Unesco Global Geopark te verwerven en zo aan te sluiten bij de paar honderd andere geoparken die er wereldwijd zijn. Nederland en België hebben tot nu toe ieder één door Unesco erkend geopark: de Hondsrug in Drenthe (bekend van de hunebedden) en Famenne-Ardenne in Wallonië (bekend van de grotten van Han).

Hofzaallezingen

In drie Hofzaallezingen komt het Geopark Schelde Delta voor het voetlicht:

  • Dinsdagavond 5 maart vertelt drs. Walter Jonkers, fysisch geograaf en coördinator van Geopark Schelde Delta, over wat een geopark inhoudt. Wat kan dit betekenen voor Bergen op Zoom en West-Brabant?

  • Op 12 maart houdt dr. Adrie de Kraker, historisch geograaf, een lezing over de stormvloeden die de Schelde Delta teisterden en het landschap ingrijpend veranderden. Kan zoiets opnieuw gebeuren?

  • Op 19 maart sluit drs. Nathalie de Visser, archeologe, de serie af met een lezing over de archeologie van de verdronken dorpen langs de Schelde die ook in West-Brabant aanwezig zijn. Wat is daar allemaal gevonden ?