Kinderen kunnen tijdens hun bezoek aan het Markiezenhof een speurtocht volgen, waarmee ze op speelse wijze kennis maken met de geschiedenis van Bergen op Zoom en omgeving. De volgende speurtochten zijn te volgen voor kinderen, jongeren en gezinnen:

Een koffer vol (4 t/m 8 jaar)

Gewapend met een koffer gaan de kinderen op ontdekkingsreis door de zalen en gangen van het Markiezenhof. In de koffer zitten allerlei moderne gebruiksvoorwerpen, zoals euro's, een lampje en een kruik. Voorwerpen dus, die de kinderen in het dagelijks leven tegenkomen. In het museum gaan ze op zoek naar de oude tegenhanger hiervan. Euro's vormen een koppel met oude munten, bij de kruik hoort de bedpan. Op die manier leren de kinderen met andere ogen naar geschiedenis kijken en leren ze de overeenkomsten en verschillen met vroeger te zien. 'Een koffer vol!' is er vooral op gericht om de kinderen op een leuke en uitdagende manier kennis te laten maken met een museum. Speciaal voor deze speurtocht is een memoriespel ontwikkeld!

Geheimen aan het Hof (vanaf 7 jaar)

De oude bewoners van het Markiezenhof hebben allerlei geheime tekens achtergelaten in het gebouw. Gewapend met een routekaart maak jij een tocht door het stadspaleis op zoek naar die geheimen. Je treft ze overal in het gebouw aan; in de schilderijen, op de wanden en in de objecten. Zelfs in de Franse Tuin staat een geheim teken. Voor deze speurtocht moet je tenminste 7 jaar oud zijn en natuurlijk heel goed kunnen speuren!

De Geest (7 t/m 12 jaar) 

Het Markiezenhof is een groot en geheimzinnig paleis. Wist je dat er al bijna 500 jaar een geest rondspookt? Hij heeft de schatkist van de Markies van Bergen op Zoom verstopt. Komen jullie de Markies helpen om de schatkist te zoeken? Je krijgt een boekje met vragen, opdrachten en aanwijzingen. Zo krijg je veel te zien van het paleis. Je komt in enge ruimtes waar normaal geen bezoekers mogen komen! En na afloop krijg je een griezelige verrassing!

Zwieren, zwaaien en rondjes draaien (7 t/m 12 jaar) 

Op de kermiszolder van het Markiezenhof kun je deze leuke speurtocht doen! Je ziet de kermis van vroeger met een ouderwetse nougatkraam, kan een spelletje spelen op de kermisautomaten en de kermisminiaturen laten draaien! Er is een rariteitenkabinet met echte beesten op sterk water, schedels en attributen van kermistypetjes zoals reuzen, dikke dames, dwergen, aapmensen, siamese tweelingen. In de cinematograafzaal draaien films en kom je alles te weten over de eerste films. Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud en hou je van puzzelen dan is deze speurtocht iets voor jou?

Symbolen (12 t/m 16 jaar) 

Symbolen in schilderijen zijn vaak moeilijk te begrijpen of vinden zonder een theoretische achtergrond. Met speciaal vormgegeven kaarten ga je op zoek naar symbolen in het museum. Net als tegenwoordig hadden ze in het verleden bepaalde symbolen om dingen uit te beelden zonder het gebruik van tekst of woord. Door dit zelf te ervaren ontdek je dat voorwerpen, gebaren, houdingen enz. vaak een betekenis hebben. Door de betekenis te achterhalen, kom je meer te weten over het werk waar het symbool op afgebeeld is.

Gevelstenenspeurtocht (gezinsspeurtocht)

Leuk voor het hele gezin! Deze speurtocht, die 45 tot 60 minuten duurt, laat je met andere ogen kijken naar bijzondere plekken in de binnenstad van Bergen op Zoom. De speurtocht is verkrijgbaar bij de kassa van het Markiezenhof. De kosten zijn € 4,00 exclusief toegang museum voor kinderen en voor volwassenen.  

Voor meer informatie en reserveringen over speurtochten, graag altijd telefonisch contact opnemen met het museum. Klik hier voor ons telefoonnummer.