Niet alleen voor leerlingen in het primair of voortgezet onderwijs bieden wij educatieve activiteiten aan, ook volwassenen kunnen meer leren over de geschiedenis van gebouw, stad en regio. In groepsverband is het mogelijk om in één van onze rondleidingen meer te weten te komen over: 

  • Het Markiezenhof en zijn bewoners (rondleiding is rolstoelvriendelijk). Maak kennis met de bewoners van het stadspaleis en laat je rondleiden door hun woonvertrekken. Je zult veel te horen krijgen over de bouw- en restauratiegeschiedenis van het Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland.

  • Geschiedenis van Bergen op Zoom. Bergen op Zoom is al ruim 800 jaar stad. De stad was de hoofdplaats van de heerlijkheid (later markiezaat) Bergen op Zoom. Tijdens de bloeitijd aan het einde van de middeleeuwen bezochten kooplieden van heinde en ver de stad voor de twee jaarmarkten. Vanaf de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Bergen op Zoom een vesting- en garnizoensstad en kreeg diverse belegeringen te verduren. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de vesting ontmanteld om plaats te maken voor industrie en stadsuitbreiding. Gedurende al die eeuwen verloren veel bezoekers hun hart aan de stad en bleven er wonen.

  • Jaarmarkten en kermis. In Bergen op Zoom was men van alle markten thuis. Al vanaf de late middeleeuwen was de stad beroemd om zijn twee jaarmarkten, de Paasmarkt net na Pasen en de Koudemarkt halverwege november. Uit alle windstreken van Europa kwamen kooplieden via de Schelde naar Bergen op Zoom om handel te drijven. Op de marktpleinen klonken niet alleen de aanprijzingen van de handelaren, maar werd het publiek ook vermaakt met allerlei attracties. De kermis was geboren en bleef bestaan toen aan het begin van de twintigste eeuw de jaarmarkten werden afgeschaft.

School voor Geschiedenis

Wilt u zich individueel verdiepen in de geschiedenis van Bergen op Zoom? De Geschiedkundige Kring van Bergen op Zoom organiseert de 'School voor Geschiedenis', waarin cursisten in verschillende cursusjaren diverse modules kunnen volgen. 


Interesse of meer informatie?

Stuur een mail naar markiezenhof@bergenopzoom.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op