Tijdens die activiteit kijk je met een groepje naar een kunstwerk en benoem je wat je ziet. Omdat iedereen anders kijkt, ga je min of meer door de ogen van anderen steeds weer nieuwe dingen ontdekken.

Omdat alle observaties goed zijn (want jij hebt het gezien!) is het veilig en toegankelijk voor iedereen. Daardoor sterkt het je zelfvertrouwen/je autonomie en doordat je in gesprek gaat met anderen maakt je ook meteen een verbinding. Het is tegelijkertijd een persoonlijke ervaring en een groepsgebeuren.

Door de inbreng van anderen leer dat er meerdere perspectieven zijn om naar iets te kijken en leer je respect te hebben voor elkaar mening. Je leert goed naar elkaar te luisteren en ook je eigen mening te formuleren. Met elkaar geef je betekenis aan wat je zien en dat maakt het tot een hele positieve kunstkijkervaring.
Doordat je zo intensief gekeken hebt met elkaar staat het schilderij in je geheugen gegrift.

De kinderen gaan na ongeveer 30/35 minuten ook zelf aan de slag in de educatieruimte van het Markiezenhof met een verwerkingsopdracht.

Zie als voorbeeld het filmpje op educatiepagina van Schatten uit het Rijks: Lage Landen. 

In de kant-en-klare digibordles staan verschillende leuke, activerende opdrachten, die de kinderen voorbereiden op wat ze in het Markiezenhof gaan doen. Ze oefenen in het goed kijken en verwoorden wat ze zien. Door deze oefening vooraf is het rendement van de les in het Markiezenhof groter. De digibordles wordt meegestuurd bij de bevestiging.

Praktische informatie

  • Groepsbezoeken dienen onder begeleiding van de leerkracht plaats te vinden.
  • Groepen tot 20 leerlingen (begeleiding vanuit 1 museumdocent): 75,00 per groep
  • Groepen van van 20 tot 30 leerlingen (groep wordt gesplitst + begeleiding door 2 museumdocenten): 75,00 + toeslag €60,00.
  • De educatieve projecten duren 60 minuten (+ voorbereidende les op school).
  • Educatieve programma's kunnen geboekt worden van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur.
  • Speurtochten: toeslag € 1,50 op entreeprijs museum per persoon.
  • Aanmelden scholen binnen gemeente Bergen op Zoom via het cumenu: www.kcegids.nl/cumenu/
  • Aanmelden scholen buiten de gemeente Bergen op Zoom via markiezenhof@bergenopzoom.nl

Contactgegevens

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.