Het Markiezenhof wil zich als modern stadsmuseum profileren en een actieve rol spelen in cultureel en monumentaal Bergen op Zoom. Het stadspaleis waarin het museum is gevestigd is een platform voor kunst, cultuur en erfgoed. Het beleidsplan 2018- 2023 van het Markiezenhof kun je hier downloaden (PDF - 3,5 MB).

Gevangenpoort 

De Gevangenpoort, het oudste monument van de stad (1350) is sinds september 2015 een buitenpost van het Markiezenhof. Na een grondige restauratie, herinrichting van het interieur en de inrichting van een tentoonstelling is er van alles te zien en te beleven voor jong en oud. Deskundige gidsen geven rondleidingen in de Poort. Onderin het gebouw is een spannende Escape Room gevestigd. 

Onsite, offsite, online

Het Markiezenhof zet zichzelf en Bergen op Zoom op de kaart door een actieve programmering van tentoonstellingen en -activiteiten binnen het eigen complex (onsite), op locaties in de stad en de regio (offsite) en via digitale media (online). Wij gaan daarbij uit van de drie sleutelbegrippen in de Cultuurvisie van de gemeente Bergen op Zoom: creatief-innovatief, talentvol en historisch. 

Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

Het Markiezenhof is aangesloten bij de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Dit is een vereniging van professionele monumenten bezittende en exploiterende organisaties die onderling samenwerken, kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg delen met elkaar en met andere monumentenbezitters- en beheerders. De NMo zet zich in voor een sterke en sterk verbonden monumentensector.

Je vindt ons terug op het monumentenportaal. Het Nationaal Monumenten Portaal (NMP) is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Het is een online platform waar alles op het gebied van monumenten in Nederland samenkomt. Het platform is een plek waar iedereen die een monument wil beleven, huren of kopen voortaan altijd terecht kan voor vragen en informatie.