Missie

Het Markiezenhof verrijkt Bergen op Zoom door samen met zoveel mogelijk mensen binnen en buiten de gemeente een innovatief en dynamisch platform te bieden voor kunst, cultuur en erfgoed.

Het Markiezenhof speelt als vernieuwend stadsmuseum een actieve rol in cultureel, museaal en monumentaal Bergen op Zoom en als een eigentijds netwerkmuseum: deskundig, samenwerkingsgericht, interactief en maatschappelijk betrokken.

De slogan van het museum De Kunst van het Verbinden omvat deze visie.

Visie

Museum het Markiezenhof zet zichzelf en Bergen op Zoom op de kaart door een actieve rol te spelen in cultureel, museaal en monumentaal Bergen op Zoom, en het toepassen van een narratief concept ‘Publiek Geheim, Geheim Publiek’ (bron: Museumbeleidsplan 2018-2023).

We doen dit door:

  • Verhalende kwaliteitstentoonstellingen (semipermanent en tijdelijk) waarin het universele thema van geheimen centraal staat;
  • Activiteiten binnen het eigen complex (on site);
  • Verhaalroutes en activiteiten in de stad en op de Brabantse Wal (off site);
  • Podium te bieden om verborgen verhalen en talenten te tonen (on site en online).

Jaarverslag 2021

Voor het museum was 2021 een bewogen jaar. Het jaar werd getekend door de coronacrisis, waardoor het museum vaker dicht is geweest dan open. De perioden tussen de lockdowns waren, met uitzondering van de zomerperiode, rustig.

Lees het volledige Jaarverslag 2021 hier (PDF - 10 MB)

Jaarplan 2022

Museum het Markiezenhof had eind 2020 een geweldige start met de tentoonstelling Koele Wateren, schatten uit het Rijks en de opening van het Geheimenpaleis, maar moest al na 3 weken sluiten vanwege een nieuwe lockdown door Covid-19. Pas op 5 juni 2021 mocht het museum weer openen met een aangepaste versie
van Koele Wateren (Water, van alle Getijden) en de opening van de experience in de Stijlkamers.

Lees het volledige Jaarplan 2022 hier (PDF - 3 MB)

Werken bij het Markiezenhof

Wil jij graag werken in het oudste stadspaleis van Nederland? Houd onze nieuwspagina in de gaten. Op deze pagina maken we namelijk onze vacatures bekend.