Eigenlijk gaan sporters natuurlijk voor goud. Dus zilver behalen is nét niet helemaal winnen. Maar wel een plek op het erepodium en reden tot trots. Tineke Fopma weet er alles van. Ze is zelf gevierd wielrenster geweest en staat op een gedeelde 48e plaats in de Wielerranglijst 1958-2006. In de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 werd ze onder meer wereldkampioen en ook nationaal wist ze heel wat ritten te winnen. Tegenwoordig werkt ze in Het Markiezenhof en draagt ze onder meer zorg voor het beheer en behoud van de collectie. Fietsen doet ze nog steeds, de liefde voor wielrennen is altijd gebleven. Dus toen haar werkplek in het teken van ‘Zilver’ kwam te staan was de link snel gelegd.

Grote namen

Eén van de pronkstukken van de zilverexpo is een ringkraag uit 1546, gemaakt door een Bergse zilversmid voor de kleinzoon van Jan Metten Lippen. De nazaat was heer van Zevenbergen en het kostbare sieraad is tegenwoordig van het Amsterdamse Rijksmuseum. De luxe opbergdoos was echter van Het Markiezenhof en nu staan de items bij elkaar in een vitrine. Als de expositie straks is afgelopen gaat de doos mee, in langdurige bruikleen. Vanwege de herkomst van de ringkraag is bedacht om Zevenbergen aan te doen tijdens de wielertocht die zaterdag gemaakt gaat worden door een hele groep renners, met daaronder namen als Jan Janssen, Marianne Vos, Keetie van Oosten-Hage, Jo de Roo en Thalita de Jong. En Tineke zelf natuurlijk!

Een huldiging met een bekende speaker en de Ti-Raleigh auto

De voormalige wereldkampioene vertelt over de Silver Medal Tour: “Ik ben lid van Club 48, een gezelschap van voornamelijk oud-kampioenen, medaille- en Tour de Francewinnaars. Ze kiezen onder meer altijd een Wielrenner en Wielrenster van het Jaar uit de huidige generatie sporters. Een deel van dat gezelschap staat zaterdag hier paraat voor het startschot van wielerspeaker Kees Maas.”

Maar eerst komt er een huldiging met een knipoog, van winnaars die ooit zilver haalden. Om half elf begint de sportieve maar zeker ook vrolijke bijeenkomst op die Grote Binnenplaats en iedereen is daarbij van harte welkom. Andere deelnemers aan de tocht zijn onder meer de renners van Cycling Ambassadors West-Brabant en De Goeie Ontsnapping. Blikvanger wordt ook zeker de ploegleiderswagen van de Nederlandse wielerploeg TI-Raleigh. Leuk om mee op de foto te gaan!

Ploegleiderswagen van de Nederlandse wielerploeg TI-Raleigh

Tineke heeft veel zin in de dag en de tocht; “Er komt heel wat bij kijken om zoiets te organiseren maar we hebben gelukkig veel hulp en bijval gekregen. Ik ben bijvoorbeeld ook blij met de zes motoren die meerijden zaterdag.” Het wordt een indrukwekkend geheel, dat zaterdag door de regio trekt. Rond drieën wordt het gezelschap terug verwacht en aanmoedigen langs de route waarderen de sporters vanzelfsprekend enorm.