Met veel enthousiasme en energie heeft onze vrijwilligster Marianne geholpen bij het schoonmaken van dit onderdeel. Dit bleek een omvangrijke klus te zijn. De wieg is eerst droog schoongemaakt met een kwast en vervolgens licht vochtig schoongemaakt met gedemineraliseerd water, sponzen en wattenstaafjes. Daarna is de wieg verder hersteld door de kapotte onderdelen aan de wieg weer te bevestigen op een reversibele wijze.
(tekst loopt door onder afbeelding)
De Henriëttekamer is ingericht in de zeventiende eeuwse Lodewijk XIV stijl en op basis van schilderijen en prenten uit die tijd is in overleg bepaald hoe de nieuwe bekleding eruit moest komen te zien. Zo maakte Marianne eigenhandig de matrasjes voor in de wieg (het wiegje is erg diep). Echter op schilderijen is te zien dat kinderen toch hoog in de wieg liggen. Voor over de kap van de wieg heeft zij een passend doek gemaakt in de kleur en stof van de sprei van het hemelbed. Ook het sierbandje langs de rand van de doek verwijst naar het hemelbed. Marianne heeft rekening gehouden in de keuze van de kleuren en materialen. De kleuren die in de Stijlkamer aanwezig zijn, want niet alleen de doek over de kap, maar ook het dekentje sluiten namelijk heel mooi aan bij het interieur.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Pieter de Hooch, De moeder óf Interieur met een vrouw zittend naast een wieg, circa 1661-1663, Gemäldegalerie, Staatliche Museen, Berlijn.
Het bestaande onderstel dat bij de wieg hoort en nu nog in het depot staat, is absoluut negentiende eeuws. Echter de ontwikkeling van wiegen in de zeventiende, achttiende en zelfs de negentiende eeuw was zeer gering. Dit soort wiegen van (in dit geval) tenenhout werden waarschijnlijk generaties lang vererft. Het grootste verschil tussen de zeventiende en achttiende eeuw met de negentiende eeuw is de verandering in het uiterlijk van het onderstel. Om die reden heeft onze collega Peter Spieringhs, eveneens op basis van voorbeelden op schilderijen en prenten uit de zeventiende eeuw, een nieuw onderstel vervaardigd dat past in de historische setting van de Henriëttekamer.
Pieter de Hooch, kindermeisje met baby in een interieur en een jong meisje bij de wieg, 1665-1668.