Het Markiezenhof presenteert tot en met 10 juni 2019 de reizende tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks, met 38 parels uit Rijksmuseum, werk uit eigen collectie, twee paralleltentoonstellingen (van Arsis en Erik de Jonge) en activiteiten voor jong en oud. De optredens en presentaties stonden tijdens het openingsevenement (in theater De Maagd) in het teken van ‘aarde’, Nederland en Brabant. Jenny Reynaerts, conservator van het Rijksmuseum, vertelde hoe de reizende tentoonstelling ontstond en wat er allemaal bij komt kijken. CKB cursisten speelden en zongen toepasselijke nummers en vertegenwoordigers van onze samenleving vertelden hoe het is om hier te wonen. Met Lage Landen vertellen we het verhaal van onze eigen Brabantse Wal. Na het openingsprogramma ging het publiek naar het Stadspaleis om Lage Landen te bewonderen.
‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ is de eerste van vier tentoonstellingen die langs vijf musea reist. In de speciaal ingerichte schatkamers maak je een reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van 38 parels uit de 17e tot 20e eeuw, van o.a. Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs. Landschappen die hier geschilderd hadden kunnen zijn, want (zegt boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge): “de Brabantse Wal is Nederland in een notendop”.
Pronkstuk is de koninklijke Rubia-japon van Jan Taminiau die geverfd is met meekrap uit deze regio.
De roze/rode japon die Hare Majesteit Koningin Máxima droeg op Prinsjesdag 2009, staat in het midden van de schatkamers tussen de schilderijen van het Rijksmuseum. Nu kan iedereen komen genieten van Lage Landen. Bij de Schatten uit het Rijks kun je kiezen uit drie audiotours, met o.a. streekverhalen van authentieke personages. Er is ook een gevarieerd activiteitenprogramma, waaronder de workshops van AtelierNL en een fotowedstrijd.