In aanwezigheid van de Bergse wethouder Joey van Aken (Sociaal Domein), jonge mantelzorgers en ruim 70 gasten stond de avond in het teken van deze niet-(h)erkende doelgroep.

Voorafgaand aan de expositie werd de gefilmde theatervoorstelling ‘What if?’ van theatergroep Bint getoond, aangekondigd door Hetty Willems (theatermaaksters en speler).

Zeven jonge mantelzorgers

Sharona, Naomi, Levi, Nick, Róben, Mira en Harm zijn doodgewone jongeren. Ze doen hetzelfde als iedereen met één groot verschil. Zij maken zich zorgen over of zorgen voor een ziek of beperkt gezinslid. Dit is bepalend voor hun leven. Met deze expositie biedt het Markiezenhof deze jongeren nu een podium.

“Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact hiervan op hun persoonlijke leven; ze vinden het normaal. We zijn enorm dankbaar dat deze jongens en meiden hun verhaal met ons hebben gedeeld. Dat zorgt voor meer bewustwording. Bij de jonge mantelzorger zelf, maar ook bij de omgeving. Want de zorg die zij hebben, is zeker niet vanzelfsprekend”, aldus Eline Kuijlen, adviseur bij Mantelzorg Bergen op Zoom.

“Deze expositie gaat over bijzondere jongeren met een niet alledaags verhaal. Ze nemen ons in vertrouwen en geven zo een inkijkje in hun leven. Als je de moeite neemt om goed te kijken zie je meer. Ik ben er enorm trots op dat we deze mooie mensen een podium mogen geven”, aldus Claartje Rijkers, projectleider museum Markiezenhof.

Tot 10 november is de expositie ‘Ik ben (jonge) mantelzorger’ te zien in de Geheimengalerij in het Markiezenhof. Naast het bekijken van deze foto-expositie is er de mogelijkheid om hun persoonlijke verhalen te lezen. Deze verhalen zijn gebundeld in een boekje dat te vinden is bij de tentoonstelling en tevens verkrijgbaar is bij de balie.

Mantelzorg Brabantse Wal

Mantelzorg Brabantse Wal is een samenwerking van steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. De organisatie ondersteunt mantelzorgers in onder andere informatie en advies, emotionele en praktische steun, educatieve ondersteuning en respijtzorg.

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week is er landelijk aandacht voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Dit initiatief is mogelijk gemaakt door Mantelzorg Brabantse Wal, het Markiezenhof, Nick Franken Fotografie, Sanneke van den Boom en FraaieDingen, naar het idee van Vera Duivenvoorden.


Ik ben (jonge) mantelzorger

Meer informatie over de foto-expositie kun je hier vinden.