Volwassenen krijgen alle tijd voor de bijzondere, persoonlijke verhalen achter de zilverschatten en de jonge museumbezoekers gaan met hun eigen gids op ontdekkingstocht.

De kan en schaal van de markiezin waarvan ook Sissi gegeten en gedronken heeft, de ringkraag vol symbolen en historische waarde, de sleutels ter ere van het bezoek van Lodewijk Napoleon, de lepels van Pechtold, de haarpin die naast de kroon van Maximá lag, de mosterdpot die verstopt in een kruik in een tuin tevoorschijn kwam, het leven van de Bergse zilverfamilies … Zo schuilen er nog veel meer verrassende verhalen achter de zilverschatten van ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’.

Johanna Jacobs, projectleider en historica, kent ze als geen ander een deelt ze graag met je tijdens haar rondleiding die zij in het kader van de Maand van de Geschiedenis drie maal op woensdagmiddag (11, 18 en 25 oktober) in het Markiezenhof uur om 15:00 uur geeft. Je betaalt alleen het toegangskaartje, de rondleiding krijg je er die dag gratis bij.

Ook volwassenen met (klein)kinderen kunnen hier ongestoord aan deelnemen, want tijdens de zilverrondleiding gaan de kinderen met een museummedewerker mee voor de speurtocht Joris & De Draak in het Markiezenhof. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachtjes die op hun leeftijd zijn afgestemd (v.a. 4 jaar).

Voor jongeren is het spannende Quest-spel Machtig Zilver, dat ze in het Markiezenhof via een gratis app kunnen spelen. Je hoeft je niet van tevoren in te schrijven voor de woensdagmiddagrondleiding of speurtocht, maar kunt je uiterlijk 14:50 melden bij de balie Markiezenhof.

De zilvertentoonstelling is nog tot en met 29 oktober te zien in het Markiezenhof, de Gevangenpoort, Sint-Gertrudiskerk, Voormalige synagoge en Ontmoetingskerk. Naast de rondleiding en speurtocht zijn er nog meer activiteiten voor jong en oud.