In een volle Hofzaal werd het thema van dit jaar "Open Your Mind" toegelicht en kreeg het publiek de making-of te zien waarin de geselecteerde kandidaten hun kunstwerken toonden.

Ruim tweehonderd jongeren dienden in totaal 105 inzendingen in. Uit dat aanbod is een selectie gemaakt van 28 kunstwerken van 78 leerlingen.

Tot en met 17 april is het mogelijk om te stemmen op de kunstwerken in het Markiezenhof. Op 18 april vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs worden uitgekozen door een vakjury. Het kunstwerk met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

De Juniorprijs is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof en is bedoeld om jongeren in de regio te betrekken bij kunst en cultuur.

Één van de deelnemers van de Juniorprijs 2018: "Actie-Taxi!". Dit kunstwerk in de vorm van een film is gemaakt door scholieren van de Internationale schakelklas ISK en vertelt het verhaal over het leven van jongeren die onlangs in Nederland zijn komen wonen.