De beker is in zijn prachtige eenvoud afwijkend van de meeste bekers uit Bergen op Zoom. Zo heeft deze beker geen bewerkte standring. Ook de gravering is niet alledaags, fraaie kalebassen en vruchten hangen in trossen naar beneden aan een ingetogen versierde rand. Rondom staan verschillende vogels maar ook een hond en een leeuw sieren de beker.

Philippus van der Heijs

Philippus van der Heijs, geboren in 1648 in Bergen op Zoom, wordt in de archieven voor het eerst vermeld als zilversmid in 1674. Zijn meesterteken is een druiventros. Hij bekleedt verschillende belangrijke functies in het gilde, vanaf 1676 is hij bestuurslid binnen het gilde van Bergen op Zoom.

Philippus van der Heijs maakt in 1685 een carrièreswitch: vanaf dat jaar staat hij vermeld als wijnhandelaar. Ook wordt hij Deken van het wijnkopersgilde in 1692. Hij trouwt in 1683 met Martina Wolffers, de weduwe van Aernoudt van Baerle en zetten samen de wijnhandel van Aernoudt van Baerle voort. Mogelijk staan de initialen AB voor zijn naam en is de beker gebruikt als wijnbeker.

Van Philippus van der Heijs zijn nog niet eerder zilveren voorwerpen gevonden, dit is de eerste keer dat er een stuk van zijn hand beschreven wordt. Het was dan ook een klus om dit uit te zoeken, maar het enthousiaste team van de stichting “Bergen op Zilver” heeft zich hierin vastgebeten en mede door de in de archieven bewaarde heraldiek kunnen aantonen dat de beker van zijn hand is.

Details object

  • Zilveren (wijn)beker
  • Philippus van der Heijs(t) (1648-1699), Bergen op Zoom 1678/1679
  • Gehamerd, gepolijst en gegraveerd, h 8,8 cm x b 8,5 cm, 110 gr.

Met dank aan

  • Verworven met steun van de Mastboom-Brosens Stichting
  • Stichting Bergen op Zilver
  • Stichting Vrienden van het Markiezenhof