De Winterkoningin

De bijzondere aanwinst, een bijdrage van de Mastboom-Brosens Stichting, is onderdeel van de nieuwe expositie 'De Winterkoningin' die momenteel te zien is de Schatkamer van het Markiezenhof.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de uiteindelijke 'bevroren' relatie tussen de markiezin van Bergen op Zoom, Maria Elisabeth II van den Berg, en de Winterkoningin Elisabeth Stuart.

De portretten van Henrietta Francisca zijn geschilderd door Gerard Honthorst. Hij gaf schilderles aan Louise Hollandine, de dochter van de Winterkoningin. In totaal zijn er drie portretten van haar bekend. Het laatste portret is vandaag de dag nog onvindbaar.

Hoe de vriendschap tussen de markiezin en de Winterkoningin uiteindelijk heeft geleid tot rivaliteit is terug te lezen in het ‘flipbook’, te vinden in de expositieruimte. Het flipbook is een verrassende en vernieuwende manier van verhalen vertellen en sluit aan bij de herinrichting van het museum.

Participatie

Het museum heeft een digitaal participatieproject in het leven geroepen om het derde onbekende portret van Henriette Francisca vorm te geven. Dit kunstwerk, in mozaïekvorm, laat zich vullen met foto’s. Door het insturen van je eigen foto draag je bij aan dit project. Hoe meer foto's, des te scherper het beeld.

Het insturen kan via Instagram of in de Schatkamer zelf. Tag je foto op Instagram met #redhetportret. Het is noodzakelijk dat je account openbaar is.
In de Schatkamer kun je met je eigen smartphone, door middel van een QR-code op het beeldscherm, een selfie ter plekke maken.

Alle ingezonden foto's vormen kleine tegels van één groot mozaïek en onthullen uiteindelijk het 'geheime' portret.

Beleving

Naast de expositieruimte bevindt zich een belevingskamer met prinsessenspullen. Maria Elisabeth II van den Berg was naast markiezin ook prinses. De kamer is speciaal ingericht voor kinderen zodat de jonge bezoekers zelf het verhaal, verkleed als prinses, kunnen beleven in het oudste stadspaleis van Nederland.