De Stichting Vrienden van het Markiezenhof heeft een zeldzame klok geschonken aan het museum. Het staand horloge is vervaardigd omstreeks 1765 door de Bergse klokkenmaker Jacobus G. Auwers. Twee jaar geleden hebben de Vrienden de klok ontdekt op een veiling in Limburg en aangekocht. De klok is te zien in de Stijlkamer, de Henriette kamer, naast het hemelbed.

Onderzoek

De bijzondere aanwinst van ruim 2.60 meter hoog, is zeldzaam. Voormalig conservator van het Markiezenhof, Jan Peeters, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de klokkenmakersfamilie Auwers. Zo heeft hij vastgesteld dat deze familie vooral werkzaam was in Den Bosch. Halverwege de 18e eeuw, rond de periode van het beleg door de Fransen, vestigde Jacobus Auwers zich in Bergen op Zoom. Hier heeft hij korte tijd gewerkt en gewoond. Behalve staande horloges leverde Jacobus ook andere tijdinstrumenten af.  Zo bezit het Markiezenhof al geruime tijd een zilveren vestzakhorloge met zijn signatuur.

In 2014 gekocht in Maastricht

Namens de Vrienden van het Markiezenhof vertelde Han Verbeem, dat hij de klok in december 2014 bij toeval tegenkwam op een veiling in Maastricht. "Onze stichting is al 40 jaar op zoek naar een staand horloge van deze maker, als representatieve aankleding van de Stijlkamers", sprak hij. Lange tijd waren de klokken alleen bekend uit de literatuur. Verbeem is naar Maastricht gegaan om de klok te bekijken en nadat duidelijk werd dat het om een origineel én compleet exemplaar ging, hebben de Vrienden n overleg met het Cultuurbedrijf besloten tot de aanschaf over te gaan.
De klok heeft de afgelopen twee jaar een ingrijpende restauratie ondergaan bij het uurwerkatelier van Joost Jongerius uit Wagenberg. De klokkast is opgeknapt door de Roosendaalse meubelrestaurateur Jan Bolders.