Eind 2019 presenteerde het Markiezenhof een nieuwe aanwinst: een 17e-eeuws portret van markiezin Henriëtte Francisca, in 1649 geschilderd door de beroemde portretschilder Gerard van Honthorst (Onthulling bijzondere aanwinst museum Markiezenhof).

Het schilderij verkeerde echter in slechte staat. Dankzij een bijdrage van het Dorodarte Kunst Fonds/Vereniging Rembrandt kan het portret worden gerestaureerd.

Henriëtte Francisca krijgt op dit moment grotendeels haar oorspronkelijke uitstraling terug. Het schilderij wordt gerestaureerd en geconserveerd door Johanneke Verhave, zelfstandig restaurator te Rotterdam. Daarbij zijn onder meer gelige en troebele vernislagen verwijderd, zijn oude retouches verwijderd en worden scheuren gedicht. Daardoor komen de originele kleuren en de oorspronkelijke helderheid weer naar voren, zodat Henriëtte Francisca de blosjes op haar wangen terugkrijgt.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het werk. In het nieuwste Bulletin van de Vereniging Rembrandt hebben Johanneke Verhave (restaurator) en Bart van Eekelen (het Markiezenhof) een artikel geschreven over deze restauratie. Dat is in de bijlage (PDF - 1,7 MB) te lezen.


Meer van dit soort verhalen lezen? Word lid van de Vereniging Rembrandt (vanaf € 28/75 per jaar) www.verenigingrembrandt.nl.