De Brabantse Wal is dé plek voor natuurliefhebbers en is daarom uitermate geschikt voor deze fotowedstrijd. Met als thema water daagt het museum professionele- en amateurfotografen uit om de fraaiste foto te maken in deze regio.

De fotowedstrijd is gekoppeld aan Koele Wateren, een reizende tentoonstelling met werken uit het Rijksmuseum, te zien vanaf 10 november tot en met 7 maart in het Markiezenhof. Het stadspaleis is een van de vijf musea in Nederland waar de expositie te zien is. Een selectie kunstwerken van het Rijksmuseum vormt de basis. Per deelnemend museum wordt de expositie aangevuld met kunst en objecten uit de eigen collectie.

Expositie

In Koele Wateren zijn 38 kunstwerken uit de 17de tot en met de 20ste eeuw te zien met als thema water. Van de vier elementen is water het meest kenmerkend voor Nederland, de laagste delta ter wereld. De grote rivieren, de ligging aan zee en 18.000 km dijken die het water moeten keren bepalen het Nederlandse landschap. Water is zowel vriend als vijand. Schilders hebben het water door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd.

Bekende schilders als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael en Willem van de Velde Jr. krijgen een tijdelijke plek in het ‘vernieuwde’ museum. De kunstobjecten zijn verspreid over het land vastgelegd. Het stadspaleis zelf vult de collectie aan met eigen werken uit de regio, waaronder schilderijen van
David Kleijne, Willem van Dort en Adrianus Disco.

Deel de Brabantse Wal – Waar Brabant Zeeland Kust

Tijdens de vorige expositie (Lage Landen, 16 februari tot 10 juni 2019) organiseerde het stadspaleis voor het eerst een fotowedstrijd. Het museum betrok op deze manier de regio erbij. De wedstrijd leverde meer dan 500 unieke foto's op, waarvan 38 foto’s uiteindelijk werden getoond op de schermen tussen de werken uit het Rijksmuseum in het stadspaleis. De foto’s van de winnaars werden uitvergroot getoond op de Grote Binnenplaats en de prijzen werden mede mogelijk gemaakt door Brabants Landschap.

Deelname

Deelnemen aan de wedstrijd kan via Instagram of per mail. Maak je mooiste foto met een camera of mobiele telefoon van de Brabantse Wal met water in de hoofdrol (koppeling thema expositie Koele Wateren). Plaats je foto op Instagram en gebruik de hashtag #koelewaterenmarkiezenhof. Alleen openbare accounts kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Of stuur je foto per mail naar markiezenhof@bergenopzoom.nl (1 foto per deelnemer, max 2 MB in JPEG-formaat).

Van 19 september 2020 t/m 1 maart 2021 kun je deelnemen aan de fotowedstrijd.

De mooiste en origineelste foto's worden getoond in de Tuinzaal op de begane grond tijdens de expositie ‘Koele Wateren’. Inzenders maken kans op prachtige prijzen, zoals een workshop met boswachter en fotograaf Erik de Jonge en jouw foto uitvergroot op de Grote Binnenplaats.

Vrijwilligers

Ben jij een echte kunstliefhebber en lijkt het jou wat om tussen de werken van het Rijksmuseum te lopen? Het Markiezenhof zoekt vrijwilligers die toezicht willen houden tijdens deze grote expositie.
Meer informatie vind je hier (klik).


De fotowedstrijd is een initiatief van het Markiezenhof (onderdeel van het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom) in samenwerking met het Brabants Landschap, Aangenaam Bergen op Zoom, VVV Brabantse Wal en BN DeStem.