Cees Meijer (65), een begrip in cultureel Bergen op Zoom. Van stads-schouwburg De Maagd, het Markiezenhof tot het CKB. Hij was de man erachter. Was, want Meijer stopt na 45 jaar.
'Natuurlijk hebben de coronapandemie én de bezuinigingen die de cultuursector boven het hoofd hangen daar een rol in gespeeld.'
Meijer stopt het niet onder stoelen of banken. ,,Als je 65 bent, zit je aan je houdbaarheidsdatum als het op betaald werk aankomt. Waar staat het Cultuurbedrijf, waar het Markiezenhof, theater De Maagd en het centrum voor de kunsten (CKB) onder vallen over drie tot vijf jaar? Zo'n langetermijnkoers bepalen is normaal al lastig. En nu door corona helemaal. Niemand die weet wanneer de ruim 600 stoelen in De Maagd weer vol zitten."
Met die onzekerheid in het achterhoofd wil Cees Meijer nu geen stempel drukken op een organisatie, die door bezuinigingen vanuit de gemeente, toch al onder druk staat. ,,Het probleem is dat ik - gezien de leeftijd - de kar niet kan blijven trekken. Als ik veertig was had ik gezegd: we gaan nog even knallen. Samen de schouders eronder. Dat heeft nu geen zin meer."
Geen opvolger
Meijer kan, wanneer hij 1 oktober stopt, de deur met een goed gevoel achter zich dicht doen. ,,Weet je waar ik blij om ben? Dat de gemeente het belang van cultuur blijft inzien. Ook tijdens de bezuinigingsoperatie. Ze hadden ook kunnen zeggen: we sluiten de boel. Dan had je bijvoorbeeld geen schouwburg meer gehad. Dan had ik met een heel ander gevoel afscheid genomen. Met het gevoel dat alles voor niets is geweest. Nu liggen er juist nog volop kansen."
Een opvolger krijgt Meijer bij het Cultuurbedrijf niet. Zeven jaar trok hij de kar als directeur. Daarvoor was hij artistiek directeur van CKB De Maagd. Meijer verwacht niet dat de organisatie zonder hem stuurloos raakt. ,,De belangrijkste verbindingen in de culturele sector in Bergen op Zoom zijn gelegd. Mensen weten elkaar te vinden. Dat is altijd mijn doel geweest."
Dat zijn organisatie met minder geld moet stellen is een feit. Maar ook dat ziet Meijer niet meteen als probleem, eerder als uitdaging. ,,Het culturele wereldje moet altijd knokken om geld. Neem een festival als Lowlands, dat nu door corona in zwaar weer verkeert. Helemaal verdwijnen zal het nooit. Creatieve geesten zien altijd weer mogelijkheden. Zoiets gaat met golfbewegingen."
En hoewel het nu allemaal even wat minder gaat met de culturele sector, ziet een positief ingestelde Meijer vooral ook de successen. Zoals het cultuuronderwijs dat inmiddels op veel scholen is ingeburgerd.
,,Daar hebben we echt voor moeten knokken. Nu zien scholen in hoe belangrijk muziek, dans, theater of beeldende vorming voor de ontwikkeling van een kind is."
Zelf stond Meijer ook voor de klas. Gaf hij muziekles aan kinderen. ,,Als ik dat had blijven doen, had mijn leven de afgelopen veertien jaar meer structuur gekend. Nu was ik vooral veel avonden en weekenden van huis. De werkagenda ging altijd voor de privéagenda.
Meijer beseft dat zijn gezinsleven al die jaren vooral in het teken heeft gestaan van zijn werk. ,,Dat heb ik achteraf gezien misschien niet altijd even goed gedaan, maar nu is het payback-time vanaf nu staat de familie op de eerste plaats. Het is de valkuil als je werk je passie wordt."
Een passie die Meijer nooit had ontdekt als zijn ouders hem niet de vrijheid hadden gegeven. Hij was voorbestemd om garagehouder te worden. ,,Mijn opa, en later mijn vader en zijn broer, runde in de Wassenaarstraat een DAF-garage. Het lag in de lijf der verwachting dat ik die zou voortzetten. Maar met auto's, laat staan sleutelen, heb ik nooit iets gehad."
Hoe het begon
Na het Mollerlyceum volgde Meijer de pedagogische academie (pa) in Oudenbosch. Kwam vervolgens niet aan de bak als docent. ,,Daar waren er in die tijd te veel van", zegt hij. ,,Via Piet Kats, voormalig adjunct-directeur van de gemeentelijke muziek- en balletschool kreeg ik de kans om als vervanger tijdelijk muziekles te geven. Die kans heb ik met beide handen gepakt en ben nooit meer weggegaan. Daar ben ik hem nu nog altijd dankbaar voor."
En zo rolde Meijer in het vak. Tot 2004 gaf hij muziekles op verschillende scholen. Na het conservatorium en later een managementstudie mocht hij leiding geven aan het CKB. Werd artistiek directeur en begeleidde de fusie tussen het CKB en theater De Maagd. En tot slot die met het Markiezenhof. Zodoende ontstond het Cultuurbedrijf, waar hij nu zeven jaar leiding aan geeft waar hij met veel plezier op terugkijkt.
Trots is hij op de contacten die hij legde met stichting M5 en zo de schatten uit het Rijksmuseum naar Bergen op Zoom wist te halen. Even trots is hij op de tientallen vrijwilligers die bij nacht en ontij klaar staan om bij te springen. ,,Dat is het mooie aan Bergen op Zoom. Cultuur zit hier in het dna. Daar mogen we best heel trots op zijn."
Wat Meijer nadat hij heeft afgezwaaid gaat doen, weet hij nog niet. ,,Mijn 92-jarige vader grapte: dan wordt het nu tijd voor een eigen garage. Dacht het niet. Het wordt waarschijnlijk iets in de culturele hoek. Wat, dat zien we vanzelf wel."
Bron interview: Bn DeStem