Klaas Hielkema, van Stichting Vrienden van Zilver in en rond Bergen op Zoom en Martijn Andriessen, kleinzoon van de maker van de wisselbokaal, bestuurslid van het Concours Hippique en paardenliefhebber, kijken samen naar de beker die na ruim 80 jaar terug is in Bergen op Zoom. In deze zaal, Authentiek Bergs, vertellen we o.a. het verhaal over vier eeuwen zilver in Bergen op Zoom en omstreken. Bergen op Zoom was een echte zilverstad, in de vier eeuwen zijn er zo’n 400 zilversmeden werkzaam geweest. 

Wisselbokaal

In 2020 werd Klaas Hielkema getipt door Piet Andriessen, juwelier en horlogemaker dat er een beker van zijn familie geveild zo worden in Amerika, de Zilverstichting heeft dankzij de steun van de Mastboom Brosens Stichting de beker kunnen kopen. Deze werd in 1934 door Antonius Andriessen gemaakt in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom voor het jaarlijkse Concours Hippique op Kijk in de Pot als wisseltrofee. De namen van de winnaars, paard en ruiter tot 1938, staan gegraveerd in de beker. De laatste winnaar is Dirk H. Pasman met zijn paard Sir But, zij wonnen voor de tweede keer de grote prijs van het springconcours op Kijk in de Pot (1938), en als beloning mocht hij de wisselbokaal behouden.

Andriessen

Antonius Andriessen was de tweede in een reeks van drie generaties Andriessen die goud- en zilversmid waren en werkzaam was in Bergen op Zoom. Antonius heeft vooral veel zilverwerk gemaakt voor de Rooms- Katholieke eredienst. Deze kelk is bijzonder in het oeuvre van Andriessen, omdat hij voornamelijk kerkelijk zilver vervaardigde. Er is ook een bijzonderheid aan deze bokaal die daarop wijst: de binnenzijde van de cuppa (kelk) is namelijk verguld.
Deze wisselbeker is speciaal gemaakt voor het jaarlijkse Concours Hippique op Kijk in de Pot. 

Via de Stichting Vrienden van Zilver in en rond Bergen op Zoom komt deze in het bezit van Museum het Markiezenhof (als langdurig bruikleen).