Aanmeldingen

De werkgroep Juniorprijs beoordeelde maandagavond (16 december) alle plannen. Ruim 300 jongeren dienden in totaal 129 plannen in. Uit dat aanbod is een selectie gemaakt van 28 kunstwerken van circa 70 leerlingen. De plannen zijn verdeeld in de categorieën beeldend, drama, techniek, dans & muziek, proza & poëzie en multimedia. De jongeren maken individueel een kunstwerk of met een paar andere leerlingen.

Secrets of Freedom, Freedom of Secrets

Het thema van de Juniorprijs ‘Secrets of Freedom, Freedom of Secrets’ sluit aan bij de herdenkingen van 75 jaar vrijheid. Nederland werd bevrijd tussen oktober 1944 en mei 1945 van de Duitse bezetting. Dit resulteerde in het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Juniorprijs daagt jongeren uit om na te denken over vrijheid, wat dit betekent en wat het geheim is van vrijheid.

Kunstuitingen

Negen weken lang krijgen leerlingen een podium in het Markiezenhof. Uiteenlopende kunstuitingen krijgen een plek in het museum en zijn te zien 21 april tot 22 juni in het museum. Dit varieert van een vernieuwend creatief idee, een object, een kunstwerk, een gedicht, een muzikaal optreden, dansvoorstelling, geschiedenisproject of een app. Op 10 juni is de prijsuitreiking. Dan worden de winnaars (1e, 2e, 3e prijs) en publieksprijs feestelijk bekend gemaakt.

Juniorprijs

De Juniorprijs is in het leven geroepen door de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Dit jaar wordt de kunstwedstrijd georganiseerd door het Cultuurbedrijf in samenwerking met het West-Brabants Archief. De prijzen worden beschikbaar gesteld door serviceclub Kiwanis Bergen op Zoom. Het doel is om de jeugd van Bergen op Zoom en omstreken te verbinden met kunst, cultuur en erfgoed.