• Wat front-page-activity
 • Wanneer 16 februari 2019 t/m 10 juni 2019 (Europe/Amsterdam / UTC100)
 • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
 • Locatie: het Markiezenhof - Bergen op Zoom
 • Klik hier voor e-tickets. 
 • Klik hier voor onze openingstijden en bijzondere data waarop we gesloten zijn.
 • Een overzicht van tijdelijke "Rijks" exposities kun je hier vinden, waaronder de expositie van Arsis.
 • Een overzicht van "Rijks" activiteiten kun je hier vinden, waaronder de fotowedstrijd "Deel de Brabantse Wal".
 • Meer informatie over groepen en arrangementen vind je hier.
 • Let op! Wegens het betreden van diverse kleine trappen, is deze tentoonstelling niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Het Markiezenhof is zuinig op het gebouw en op haar bijzondere collecties. Lees daarom eerst onze huisregels voordat je een bezoekje aan ons brengt. Dit om misverstanden te voorkomen.

Vijf stadsmusea in Nederland werken samen met het Rijksmuseum Amsterdam. Het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van deze een unieke samenwerking, die van 2018 tot 2025 loopt. De Lage Landen met het accent op aarde vormt de basis van de eerste reizende tentoonstelling.

De selectie kunstwerken van het Rijksmuseum is de vaste kern van de expositie, per deelnemend museum wordt de collectie aangevuld met toepasselijke werken uit eigen collectie. Klik hier voor meer informatie over de samenwerking. 

Collectie

Op de expositie Lage Landen zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van ruim dertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie. Deze werken uit de eigen collectie geven een regionale touch aan Lage Landen.

Design duo AtelierNL, winnaar van de Dutch Design Award 2017 in de categorie research, gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van elke regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna.

Koninklijke japon

japon van Hare Majesteit Koningin Máxima.jpgNaast de werken uit het Rijksmuseum is ook de japon van Hare Majesteit Koningin Máxima te zien, een uniek pronkstuk. Koningin Maxima droeg deze japon tijdens Prinsjesdag 2009 en is ontworpen door Jan Taminiau. Deze ‘Rubia-japon' is geverfd door een Bergs bedrijf met de wortel van meekrap. Tijdens Lage Landen, Schatten uit het Rijks is deze prachtige roze/rode jurk te zien in het Markiezenhof.

Drie audiotours

Maak van je bezoek aan deze tentoonstelling een ware beleving en luister naar mooie persoonlijke achtergrondverhalen. De audiotours bevatten geen achtergrondinformatie over de kunstwerken zelf, maar geven een beeld over identiteit van deze regio. Tijdens Lage Landen kun je kiezen uit drie verschillende audiotours:

 1. Bergs
  Beluister de authentieke Bergse verhalen en gevoelens bij de verschillende kunstwerken.

 2. Poëzie
  Laat je gedachten meeslepen door de prachtige poëtische teksten.

 3. Kids
  Laat je oren horen wat je ogen niet zien. Of, zien je ogen het wel, maar wil je meer horen….vertel!
  Speciaal voor kinderen zijn er bij schilderijen aansprekende liedjes te horen. Liedjes over wat je ziet, maar vooral ook over wat je niet ziet, maar wat er wel zou kunnen zijn. Zo kijk je met andere ogen én oren naar deze bijzondere collectie. Kom met het hele gezin of met je hele klas naar het Markiezenhof.
  De liedjes zijn samengesteld door Jeroen Wierikx.

De audiotours zijn te verkrijgen bij de entree van de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof (Steenbergsestraat 8). Bij aankoop van je ticket, kun je gebruik maken van deze gratis audiotours. Alle audiotours zijn Nederlandstalig.

VTS rondleidingen "Samen kijken = Meer zien"

Bij deze tentoonstelling bieden we rondleidingen aan volgens de methode Visual Thinking Strategies (VTS). Met VTS ga je scherper waarnemen door het kijken naar kunstwerken. Kennis van en ervaring met kijken naar kunst heb je niet nodig.

Wat is VTS?
Met Visual Thinking Strategies ga je scherper waarnemen door het kijken naar kunstwerken. Je leert luisteren naar elkaar, respectvol van mening te verschillen en voort te bouwen op elkaar. Elke observatie is waardevol, er is geen goed of fout.

Bij VTS is de gespreksleider geen bron van kennis. Maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon met open vragen. Kennis van en ervaring met kijken naar kunst heb je niet nodig. Wél de wens om stil te staan bij wat je ziet, je te verwonderen en te onderzoeken. VTS wordt al 15 jaar succesvol uitgevoerd door musea wereldwijd. 

Een overzicht van rondleidingen die VTS aanbieden kun je hier vinden.

Activiteiten en tijdelijke exposities

Tijdens de expositie Lage Landen zijn er diverse leuke activiteiten voor jong en oud in en rondom het Markiezenhof. Wandel mee langs een aantal bijzondere monumentale kelders in de oude binnenstad van Bergen op Zoom of doe me aan verschillende interessante workshops.

Op de begane grond kun je gratis de tijdelijke tentoonstellingen van Arsis en Erik de Jonge zien. Deze tentoonstellingen sluiten aan bij het thema aarde van Lage Landen.

Media

ZuidWest TV
ZuidWest TV zendt een negendelige serie uit die betrekking heeft op deze reizende tentoonstelling! Meer info en terugkijken kan hier.

GrensGeluiden (BredaNu)
Presentator Jan Frijters spreekt ter plekke met stadshistoricus Yolande Kortlever over het tot stand komen, over de inhoud van de tentoonstelling en de nevenactiviteiten.

Beluister hieronder de uitzending of klik hier: