• Wat front-page-exhibition zeeridder
  • Wanneer 17 februari 2019 t/m 10 juni 2019 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • Locatie: het Markiezenhof - Bergen op Zoom
  • Vanaf 1 januari 2019 hanteert het Markiezenhof andere toegangsprijzen voor het museum. De definitieve toegangsprijzen kun je binnenkort vinden op onze ticketpagina.

Vijf stadsmusea in Nederland werken samen met het Rijksmuseum Amsterdam. Het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van deze een unieke samenwerking, die van 2018 tot 2025 loopt. De Lage Landen met het accent op aarde vormt de basis van de eerste reizende tentoonstelling.

De selectie kunstwerken van het Rijksmuseum is de vaste kern van de expositie, per deelnemend museum wordt de collectie aangevuld met toepasselijke werken uit eigen collectie. Klik hier voor meer informatie over de samenwerking. 

Collectie

Op de expositie Lage Landen zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.
Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van ruim dertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie. Deze werken uit de eigen collectie geven een regionale touch aan Lage Landen.

Design duo AtelierNL, winnaar van de Dutch Design Award 2017 in de categorie research, gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van elke regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna.

Tijdelijke exposities

Parallel aan de expositie Lage Landen zijn in de Tuinzalen van het Markiezenhof de tentoonstellingen "Brabantse Wal: Nederland in een notendop" en "Het Arsis Project" te zien. Deze zijn gratis te bezoeken.

Fotowedstrijd "Deel de Brabantse Wal"

Wil jij dat jouw foto naast de werken van het Rijksmuseum hangt, doe dan mee en deel je foto's met ons! De mooiste en origineelste foto's worden op schermen getoond in de expositie. 

Hoe je mee kunt doen, lees je hier.

ZuidWest TV

ZuidWest TV zendt een negendelige serie uit die betrekking heeft op deze reizende tentoonstelling! Meer info en terugkijken kan hier.

Vrijwilligers gezocht!

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die toezicht willen houden op deze grote tentoonstelling! Meer info of aanmelden? Klik hier!

Bijzondere data

Deze tentoonstelling is niet te bezichtigen op volgende dagen dat het Markiezenhof gesloten is:

  • Maandagen
  • 2 t/m 5 maart 2019 (Carnaval)
  • 21 april 2019 (eerste paasdag gesloten), 22 april 2019 (tweede paasdag wel open)
  • 27 april (Koningsdag)