• Wat front-page-activity
  • Wanneer 30 mei 2022 t/m 29 januari 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • 30 mei t/m 29 januari
  • Genre: expositie
  • Leeftijd: alle leeftijden
  • Locatie: Geheimengalerij - Markiezenhof 
  • De Geheimengalerij is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
  • Prijs: reguliere entreeprijs, klik hier voor museum e-tickets.

Jonge mantelzorgers krijgen podium in het Markiezenhof

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl ze zich zorgen maken over een naaste. Zij zorgen bijvoorbeeld voor iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ouders, een broer of zus.

Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd ook mentaal belastend zijn. Ze dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. 

Markiezenhof en mantelzorg Brabantse Wal werken samen voor deze expositie 'Ik ben jonge mantelzorger'. Zeven portretten van jonge mantelzorgers, gemaakt door fotograaf Nick Franken, staan centraal. Niet alleen hun foto, maar ook het achterliggende verhaal. Samen met Sanneke van den Boom vertellen deze jongeren hoe het is om zorg te hebben voor en/of over een naaste.

Mantelzorg Brabantse Wal

Mantelzorg Brabantse Wal is een samenwerking van steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom, steunpunt Mantelzorg Woensdrecht en steunpunt Mantelzorg Steenbergen.

Mantelzorg Brabantse Wal ondersteunt mantelzorgers in andere informatie en advies, emotionele en praktische steun, educatieve ondersteuning en respijtzorg.

Verbinding met museum

Het Markiezenhof benadrukt het belang van maatschappelijke verbinding. Door deze expositie te houden, verbindt het museum zich met een doelgroep die lastig te bereiken is en waar weinig er- of herkenning voor is.

De vaste expositie richt zich op Geheimen & Verhalen en deze tentoonstelling sluit hier volledig op aan. Aan de buitenkant is vaak niet te zien wat er bij iemand omgaat. In 'Ik ben jonge mantelzorger' stellen zeven doodnormale jongeren zich kwetsbaar op door te vertellen hoe het is om mantelzorger te zijn.

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week is er landelijk aandacht voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Vanuit Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg wordt er meer aandacht gegeneerd voor jonge mantelzorgers en voorziet het deze doelgroep van de juist informatie, ondersteuning en hulp. Het faciliteren van ondersteuning door professionals speelt hierin een belangrijke rol.

Stichting JMZ Pro is het landelijke netwerk, voor en door professionals, dat zich inzet voor jonge mantelzorgers en hun gezinnen.

Persoon op foto: Levi


Dit initiatief is mogelijk gemaakt door Mantelzorg Brabantse Wal, het Markiezenhof, Nick Franken Fotografie, Sanneke van den Boom en FraaieDingen, naar het idee van Vera Duivenvoorden.