• Wat front-page-activity
  • Wanneer 16 september 2022 t/m 19 maart 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • 16 september t/m 19 maart 2023
    (15 september officiële opening voor genodigden)
  • Genre: expositie
  • Leeftijd: alle leeftijden
  • Locatie: Schatkamers/Tuinzaal - Markiezenhof
  • De Schatkamers zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
  • Prijs: reguliere entreeprijs

'If clothes could talk
My skin would be revealed
Not on my body
But the secrets that I’ve sealed.'

Tekst: Amber Setta


Combineer twee toptalenten, mode, media met het oudste stadspaleis van Nederland en er ontstaat een vernieuwend en verfrissend concept!

Vanaf 16 september is de gloednieuwe tijdelijke expo 'If Clothes Could Talk' te zien bij ons in de Schatkamers. Centraal binnen deze expo staat kleding. Kleding heeft invloed op wat je uitstraalt, hoe jij je gedraagt en hoe jij je voelt. Welk verhaal vertel jij met jouw kleding?

Door drie hoofdthema's: gevoel, gedrag en uitstraling te combineren, gaan we dieper in op dit universele onderwerp. Het gevoel wordt op interactieve beleving versterkt door de kunstfilm van Funda Erzade (winnares Berlin Indie Film Festival 2021) en de prachtige design jurken van Rosalie Boonstra (Vogue, Heb ik wat van je aan? (Net5), trouwjurk Maxime Meiland).

Ook is de designjurk van de Belgische prinses Delphine van Saksen-Coburg én het groene pak (kopie) van prinses Alexia te zien

Woordkunstenares Amber Setta neemt jou op creatieve manier verder mee in de verhaallijnen die deze expo ondersteunen.

Herken jij trouwens jezelf in de persoonlijke videoportretten? Verschillende personen komen aan het woord en geven een reactie op vragen zoals: waarom heb ik dit outfit aan? En hoe beïnvloed dit mijn gedrag?

Tot slot kijken we terug naar de mode in de tijd van onze markiezen van Bergen op Zoom én de hoe de huidige koningshuizen hun stempel drukken door middel van kleding. Symboliek werd vroeger bijvoorbeeld vooral gebruikt om rijkdom, macht en connecties uit te stralen. Tegenwoordig staat een maatschappelijke en duurzame boodschap meer centraal. Bovendien staan de Royals steeds dichter bij haar inwoners en is ook hun mode steeds toegankelijker.

Na het bezoek van 'If Clothes Could Talk' weet jij misschien het antwoord op 'Bestaat one size fits all wel?' en 'Ervaart ieder een outfit niet anders/persoonlijk?'.

Funda Erzade

is een filmmaker en kunstenaar met een voorliefde voor intieme verhalen in een wereld tussen ergens en nergens. In haar recente werk onderzoekt ze hoe ze dans, muziek, mode en mens-zijn harmonieus kan laten samenvloeien. www.fundaerzade.com

Rosalie Boonstra

is modeontwerper. In haar volumineuze designs komen zachte stoffen en vele kleuren samen. Het ambacht staat centraal en ze laat zich inspireren door historie en verwerkt de invloeden uit historische kleding naar hedendaagse ontwerpen. www.rosalieboonstra.com


Educatie

Aansluitend op deze mode-expo biedt het Markiezenhof een tijdelijk, exclusief en leuk lespakket aan! Meer informatie kun je hier vinden!

PRINTEMPS from Funda Erzade on Vimeo.


Credits: Joost Kools en Ismael Cattoir