• Wat front-page-activity
  • Wanneer 02 april 2022 t/m 24 juli 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal


Vanaf 2 april 2022 presenteren we met trots de tentoonstelling 'Hoge Luchten'. De tentoonstelling is een oogstrelende selectie van 40 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum aangevuld met werken uit onze eigen collectie. Een lust voor het oog. Prachtige vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook intieme stadsgezichten. 

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strakke blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur in het campagnebeeld is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. 

Schilderijen

Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Stadsgezichten

In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garanderen de vrijheid van stedelingen.

Stadslucht Maakt Vrij

Evenals in de voorgaande edities is aan Hoge Luchten een hedendaagse kunstcomponent toegevoegd. Het duo Martin & Inge Riebeek brengt met Stadlucht Maakt Vrij inwoners uit Bergen op Zoom in beeld in videoportretten.

Arsis ontmoet: Hoge Luchten (parallelle expositie)

De derde parallelle expositie van Arsis in een reeks van exposities die door het Rijksmuseum in samenwerking met 5 lokale musea is samengesteld.

Kunstcollectief Arsis heeft vanaf het begin van de reizende tentoonstelling 'Schatten uit het Rijks' ingespeeld op de thema's en hieraan exposities georganiseerd. Exposities waarbij kunstenaars zijn uitgenodigd om kunstwerken aan te leveren.

De tentoonstelling is te bezichtigen op :

  • Tuinzalen (gratis toegankelijk), expo te bezichtigen van dinsdag t/m zondag (11.00 - 17.00 uur)
  • Grote Galerij (reguliere entreeprijs), expo te bezichtigen van vrijdag t/m zondag (11.00 - 17.00 uur)

Klik hier voor meer info.

Educatie

Aanvullende op de expositie is er leerzaam en leuk lesmateriaal beschikbaar. Laat leerlingen kennismaken met het thema 'vrijheid' op verschillende manieren.

Centraal staat de onderzoeksvraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou in je eigen stad?’. Leerlingen gaan met elkaar in gesprek wat dit voor iedereen betekent en daarna verwerken zij dit op een creatieve manier. Dus wat betekent vrijheid voor jou in je eigen stad..?

Het lesmateriaal is geschikt voor de onderbouw (Voortgezet Onderwijs) en ook geschikt voor groep 8 (Primair Onderwijs). Het volledige lespakket kun je hier vinden.

Wollige Wolkentour (4 t/m 12 jaar)

Een razend spannende speurtocht langs prachtige werken uit het Rijksmuseum. Ontdek de prachtige stadsgezichten en luchten.

Zoek met behulp van foto's de juiste voorwerpen in de Schatkamers. Deze voorwerpen vormen uiteindelijk één woord op je speurtochtkaart. Weet jij welk woord wij zoeken?

Meer info vind je hier!

Luchtkastelen

De cursisten van het jeugdatelier hebben, naar aanleiding van deze expositie in het Markiezenhof, creatieve stopmotionfilmpjes gemaakt over luchtkastelen!

Benieuwd naar de resultaten? Klik hier!

Nieuwsgierig naar het jeugdatelier? Kijk hier voor meer informatie:

Fotowedstrijd Hoge Luchten

Voor de derde keer organiseert het stadspaleis een fotowedstrijd en timelapse video's zijn welkom!

De Brabantse Wal is dé plek voor verre stadsgezichten en is daarom uitermate geschikt voor deze fotowedstrijd. Met als thema lucht daagt het museum professionele- en amateurfotografen uit om de fraaiste foto te maken in deze regio. Zowel van stadsgezichten als van fraaie luchten.

Klik hier voor meer informatie en deelname.

Activiteiten (to do tijdens Hoge Luchten)

Tijdens de looptijd van deze expositie vinden er diverse leuke activiteiten in en rondom het stadspaleis. Een overzicht van deze activiteiten kun je vinden op onze activiteitenpagina (klik hier) en zijn aangemerkt met [TO DO TIJDENS HOGE LUCHTEN].

Blog Daphne Valentijn (medewerker collectiebeheer)

Onze collega neemt je mee in haar blogs in het achtergrond verhaal van diverse topstukken uit het Rijksmuseum. Nieuwsgierig? Haar blogs kun je hier (klik hier) teruglezen.

Nog meer..

De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. 'Hoge Luchten' is de derde expositie in een serie over de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. De expositie reist langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn.

Vrijwilligers gezocht!

Het oudste stadspaleis van Nederland is altijd op zoek naar helpende handjes. Vind jij het fijn om mensen te helpen en/of te begeleiden en staan service en kwaliteit hoog op jouw lijstje? Dan is vrijwilliger worden bij het Markiezenhof misschien iets voor jou!

Voor deze grote en indrukwekkende expositie zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Interesse? Klik hier voor meer informatie.