• Wat front-page-activity
  • Wanneer 03 april 2022 t/m 24 juli 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Vanaf 3 april 2022 presenteren we met trots de tentoonstelling 'Hoge Luchten'. De tentoonstelling is een oogstrelende selectie van 40 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum aangevuld met werken uit onze eigen collectie. Een lust voor het oog. Prachtige vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook intieme stadsgezichten. 

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strakke blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur in het campagnebeeld is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. 

Schilderijen

Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Stadsgezichten

In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garanderen de vrijheid van stedelingen.

Stadslucht Maakt Vrij

Evenals in de voorgaande edities is aan Hoge Luchten een hedendaagse kunstcomponent toegevoegd. Het duo Martin & Inge Riebeek brengt met Stadlucht Maakt Vrij inwoners uit Bergen op Zoom in beeld in videoportretten.

Nog meer

De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. 'Hoge Luchten' is de derde expositie in een serie over de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. De expositie reist langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn.

Vrijwilligers gezocht!

Het oudste stadspaleis van Nederland is altijd op zoek naar helpende handjes. Vind jij het fijn om mensen te helpen en/of te begeleiden en staan service en kwaliteit hoog op jouw lijstje? Dan is vrijwilliger worden bij het Markiezenhof misschien iets voor jou!

Voor deze grote en indrukwekkende expositie zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Interesse?

Klik hier voor meer informatie.