• Wanneer 04 november 2017 t/m 17 november 2017 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • Locatie: Tentoonstelling in Tuinzalen, Markiezenhof. Veiling in Hofzaal, Markiezenhof.
  • Entree tentoonstelling en veiling: gratis.
    Voor een bezoek aan de overige zalen en verdiepingen geldt het reguliere tarief.
  • Meer informatie over de veiling is hier te lezen.
  • Een volledig overzicht van de te veilen objecten kun je vinden op de website van Veilinghuis Korendijk.

Collectie Van den Bulck

Een deel van de te veilen objecten is afkomstig uit de persoonlijke collectie prenten en kaarten van Ad van den Bulck (+2014), voormalig voorzitter van de Geschiedkundige Kring. Ad was hartstochtelijk geïnteresseerd in geschiedenis, niet alleen die van onze eigen stad en regio, maar ook die van Zeeland, waar de voorvaderen van Ad vandaan kwamen. Ad van den Bulck heeft bij zijn leven een prachtige verzameling aangelegd van stadsgezichten, stadsplattegronden en allerlei soorten kaarten. De etsen, gravures en litho’s dateren uit de zeventiende, achttiende en de negentiende eeuw. Ze hebben Bergen op Zoom tot onderwerp, plaatsen in de rest van het oorspronkelijke hertogdom Brabant (ook in België dus), plaatsen in Zeeland, maar ook grotere gebieden, zoals heel Brabant of heel Nederland. Van sommige prenten zijn er meerdere exemplaren in de collectie aanwezig. Vaak betreft het bijzonder mooie drukken.

Collectie Goosen

Een aantal andere prenten dat geveild gaat worden, is afkomstig van de familie Goosen. Kunsthandel Goosen was een begrip in Bergen op Zoom gedurende het grootste deel van de vorige eeuw. De winkel in de Fortuinstraat is uitgebaat door drie generaties van dezelfde familie. Hoewel de kunsthandel niet meer bestaat, is er nog wel een grote verzameling oude prenten bewaard gebleven bij de erven Goosen. Van de mooiste exemplaren in de winkel hadden de Goosens een eigen collectie aangelegd. Uit deze verzameling wordt thans een aantal fraaie exemplaren in de veiling aangeboden.

Veiling

Het wordt een veiling van bijzondere oude prenten, kaarten en plattegronden, waarbij de nadruk ligt op de geschiedenis van Bergen op Zoom. De prenten en kaarten die de geschiedenis van onze stad belichamen zijn van hoge kwaliteit en afkomstig uit twee oudere verzamelingen van bekende Bergenaren. Er zullen overigens ook oude prenten en kaarten geveild worden van andere plaatsen. De veiling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Veilinghuis Korendijk, dependance van het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg. Gezien de hoge kwaliteit van het aangeboden materiaal en het éénmalige karakter van de veiling belooft het een unieke gelegenheid te worden om een fraaie oude prent van Bergen op Zoom te verwerven.

Het Zeeuws Veilinghuis

Het in Middelburg gevestigde Zeeuws Veilinghuis is een van de meest gerenommeerde veilinghuizen in Nederland en België. Er is ook een vestiging in Amsterdam. De veiling in het Markiezenhof wordt voorbereid en uitgevoerd door medewerkers van de dependance Korendijk. Korendijk is onder meer gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. De veiling vindt plaats op de wijze en onder voorwaarden zoals gebruikelijk bij het Zeeuws Veilinghuis / Veilinghuis Korendijk.