- https://www.markiezenhof.nl/ontdek-het-paleis/zien-doen/tentoonstellingen/arsis-presenteert-hete-vuren-parallel-expo
- Arsis presenteert Hete Vuren (parallel expo)
- 2023-04-22T00:00:00+02:00
- 2023-09-03T23:59:59+02:00
- Zoals ook bij de vorige drie exposities heeft Arsis weer kunstenaars opgeroepen om op dit thema werken te maken en in te leveren.
- Wanneer 22 april 2023 t/m 03 september 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
-
Agenda-item aan agenda toevoegen
iCal
- 22 april t/m 3 september
- Op 22 april vindt de officiële besloten opening plaats. Het Markiezenhof is niet toegankelijk van 11.00 - 17.00 uur.
- Op 22 april vindt van 18.30 - 21:30 een speciale avondopstelling plaats voor publiek!
- Genre: expositie
- Leeftijd: alle leeftijden
- Locatie: Tuinzaal 1, Franse Tuin, Kleine Binnenplaats en de Grote Galerij (eerste verdieping)
- De Grote Galerij is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
- Prijs: reguliere entreeprijs
- Tickets: bestel snel en eenvoudig je e-ticket(s) voor het museum
Met het element ‘vuur’ in de vierde aflevering wordt de focus geplaatst op de ‘gemeenschap’. Anders dan de elementen aarde, water en lucht is ‘vuur’ veel minder ruimtelijk en minder zichtbaar.
Geen landschappen, zeegezichten en stadsgezichten, maar mensen in hun sociale omgeving worden in deze laatste aflevering getoond. Lag in de vorige drie afleveringen de focus op respectievelijk gelijkheid, maakbaarheid en vrijheid, bij Hete Vuren zal de focus liggen op de gevoelsgemeenschap, de saamhorigheid, de solidariteit, de gezelligheid. De verbindende kracht van vuur.
Specifiek voor Bergen op Zoom komt nog als sub-thema de geschiedenis van het ambachtelijk vuur van pottenbakkers en het muzikale vuur van sing en songwriters.
De mens heeft het vuur leren beheersen en gebruiken. Er zijn drie vormen van het gebruik van ‘vuur’:
Huiselijk vuur
Waar in de vorige drie tentoonstellingen landschappen en stadsgezichten te zien waren uit de collectie van het Rijksmuseum. Is ditmaal een groot aantal schilderijen te zien die het huiselijke leven in de 17de, 18de en 19de eeuw in Nederland weergeeft. Deze zogeheten genrestukken zijn een uniek product van Hollandse bodem; vergelijkbaar met de geschilderde ijsgezichten die ook hun oorsprong in Nederland hebben. In de genrestukken spelen haardvuur, kolenvuur en kaarslicht een hoofdrol. Het zijn vaak kleine, gezellige schilderijen die het beeld van de Nederlandse samenleving naar buiten toe deels hebben bepaald. Nederland staat tegenwoordig bijvoorbeeld mede bekend om zijn huiselijke gezelligheid en verenigingsleven.
Ambachtelijk vuur
Nederlanders hebben een nooit aflatende werkhouding. De schouders eronder zetten, is onderdeel van onze identiteit. Naast het vuur in de woning, kennen we dan ook het vuur in de werkplaats en het atelier. Voor de smid, ijzergieter en pottenbakker is het vuur onmisbaar voor het smelten, vormen en bakken van hun verkoopwaren. Voor kunstenaars is het verwarmen van het atelier van belang voor hun gezondheid en die van hun klanten. Het verdrijven van vocht en kou was daarnaast nodig voor het behouden van pigmenten en gereedschappen.
Vernietigend vuur
Misschien wel het belangrijkste aspect van vuur wordt niet vergeten in de tentoonstelling. De gevolgen van stadsbranden en kruitexplosies hebben een blijvende indruk achtergelaten op de geschiedenis, op het landschap en de mentaliteit. Nederlanders hebben het vuur gebruikt om de eigen vrijheid te winnen in de Tachtigjarige Oorlog. Het werd ook gebruikt om de landsgrenzen te verleggen naar Indië en de Caribiën. Daar is het vernietigende geweervuur en kanonnenvuur aangewend om te veroveren en te onderdrukken. Ook dit aspect van de Nederlandse geschiedenis krijgt een plaats binnen de tentoonstelling.
Locaties
Naast het Markiezenhof zijn de diverse werken te zien in:
- Galerie Zuivelplein 5, 22 april – eind mei 2022
schilderijen en 3D werk - Gertrudis Kerk maand april en mei (juli onder voorbehoud)
Installaties, beeldhouwwerk, sculpturen. Omdat deze kerk ook gebruikt wordt voor kerkdiensten dienen de kunstwerken passend te zijn voor expositie in een actief voor kerkdiensten gebruikte kerk. - Kunst Kamer Holland Huis te Scherpenisse
schilderijen en klein 3D werk
Meer info: www.arsis-boz.nl