• Wanneer 20 oktober 2019 t/m 21 juni 2020 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • Locatie: Bibliotheek Het Markiezaat, locaties Hoogerheide, Bergen op Zoom en Steenbergen
  • Tickets: gratis toegankelijk tijdens openingsuren van de bibliotheek

In samenwerking met Stichting Bevrijding Brabantse Wal, verzamelaars uit de regio, Bibliotheek Het Markiezaat, het West-Brabants Archief en het Bevrijdingsmuseum Zeeland organiseert het Markiezenhof deze expositie over 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Met allerlei objecten en verhalen komt de geschiedenis tot leven op verschillende locaties.

Na vier jaar bezetting door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog landden op 6 juni 1944 de geallieerden in Normandië. Hiermee begon de bevrijding van Europa. Op de Brabantse Wal werden de gemeenten in oktober en begin november dat jaar door de Canadezen bevrijd. De hevige gevechten die hiermee gepaard gingen waren onderdeel van de Slag om de Schelde in West-Brabant en Zeeland.

In Bibliotheek Het Markiezaat (locaties Hoogerheide, Bergen op Zoom en Steenbergen) staan de lokale verhalen achter de objecten centraal. Ook gebruiken we verhalen die zijn opgehaald door het project Crossroads van Visit Brabant en Erfgoed Brabant en de Liberation Route.


Voordat je een bezoek aan ons wilt brengen, bekijk eerst even of het stadspaleis toegankelijk is of niet. Sommige activiteiten in en om het Markiezenhof kunnen van invloed zijn op de beschikbaarheid van één of meerdere zalen in het museum. Klik hier voor het actuele overzicht.