• Wanneer 01 oktober 2016, 14:00 - 15:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Tijdens de opening van de expositie 'Grafiek zonder grenzen' start er een Verhalenkamer om 14.00 uur en één om 15.00 uur in de Maquettezaal van het Markiezenhof. Toegang Verhalenkamer gratis.
De vesting Bergen op Zoom maakte deel uit van de ZuiderWaterlinie: een kralensnoer van forten, vestingsteden, schansen en inundatievlaktes langs Noord- en West-Brabant. 
In de ‘Verhalenkamer’ vertellen bewoners over hun eigen verbinding met deze vesting als onderdeel van de linie aan de hand van het thema ‘Grenzen’. Eigen, unieke verhalen die weer als inspiratiebron gebruikt worden door lokale initiatiefnemers die op het ZuiderWaterlinie festival in 2017 een artistieke presentatie willen geven. 

Militair erfgoed

De ZuiderWaterlinie vormde de scheidslijn tussen het protestantse Noorden en het katholieke Zuiden. Dit militaire erfgoed moest de vijand uit- of juist insluiten. Maar, wat zijn de consequenties van grenzen optrekken? Zo was voor de West-Brabantse boeren het land dat onder (zout) water werd gezet jarenlang onbruikbaar. Grenzen betekenen onvrijheid of juist veiligheid, de ontmoeting tussen twee werelden.

ZuiderWaterlinie festival

Het ZuiderWaterlinie festival start als een samenwerking tussen Bergen op Zoom en Steenbergen in het westen, Breda en Geertruidenberg in het midden en Megen, Ravestein en Grave in het oosten. Ook de verhalenkamers tijdens de Maand van de Geschiedenis zullen onderdeel zijn van het ZuiderWaterlinie festival en voegen drie mooie verhalen toe. Laat je verrassen en meenemen door deze bijzondere verhalen!
Zie ook www.zuiderwaterlinie.nl