• Wat front-page-activity
  • Wanneer 28 februari 2021, 11:00 - 12:00 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Vanwege de coronamaatregelen en de verlengde lockdown, wordt dit college online gegeven. Heb je je opgegeven? Dan ontvang je automatisch de link naar dit online college in je mailbox.


De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen. Schrijf je in en haal je MJU-diploma!


  • Zondag: 13 december, 7 februari en 28 februari 2021
  • Genre: colleges
  • Leeftijd: 8 tot 12 jaar
  • Locatie: Hofzaal Markiezenhof (entree VVV/Cultuurbedrijf, Steenbergsestraat 6)
  • Prijs: € 15,00 p.p. (voor 3 colleges, alleen verkrijgbaar als reeks)
  • Tickets: klik hier om tickets te kopen (via Museum Jeugd Universiteit)
    • Bij bezoek aan het eerste kindercollege ontvang je bij vertoon/inleveren van je ticket drie entreebewijzen voor de colleges.
    • Let op! De kindercolleges zijn alleen toegankelijk voor kinderen. Gekochte tickets zijn dus bestemd voor kinderen. Ouders/verzorgers zijn welkom in ons Museumcafé.

Zal ik je een geheimpje verklappen? 

Zondag 13 december om 11.00 uur

Misschien verwacht je het niet, maar iedereen heeft geheimen! Dat zijn natuurlijk niet allemaal grote geheimen; vaak zijn het ook hele kleintjes.
Een geheimpje bewaren kan best leuk en spannend zijn, maar soms kun je er ook behoorlijk last van hebben. Dan wil je jouw geheim juist heel graag vertellen aan een ander. Maar is dat wel verstandig?

Wat weten we eigenlijk over geheimen? Waarom hebben we ze en voor wie?
Dat wordt allemaal verklapt tijdens het kindercollege. Na dit interactieve college hebben geheimen voor jou geen geheimen meer!

Expert: Dr, Andreas Wismeijer, docent psychologie aan Tilburg University


Is ons afvalwater nu echt zo schoon? 

Zondag 7 februari om 11.00 uur 

Er zijn vele stoffen en beestjes die wij niet kunnen zien, maar wel in ons water zitten. Vooral ons afvalwater zit vol met onbekende gevaarlijke stoffen. We proberen ons afvalwater altijd zo schoon mogelijk weer in de natuur te storten, maar hoe schoon is dat nu eigenlijk?

Tegenwoordig gebruiken we wereldwijd steeds meer water. We kunnen steeds vaker water goed schoonmaken voor eigen gebruik, maar wat gebeurt er vervolgens met het water dat we vies maken?

In dit hoorcollege neemt onderzoeker Brigit van Brenk je mee in de wereld van onzichtbare gevaarlijke stoffen in ons afvalwater. Hoe maken wij het afvalwater nu schoon en is dat genoeg? Wat is het effect van dit water op onze natuur en hoe ziet de toekomst eruit?

Expert: Brigit van Brenk, microbioloog


Op wereldreis, maar kan ik het water wel drinken? 

Zondag 28 februari om 11.00 uur 

Maar hoe is het drinkwater daar? Misschien zitten er wel beestjes in, of chemische stofjes? 

In dit college leer je over hoe vervuild drinkwater een probleem kan vormen voor je gezondheid, maar je leert óók hoe je met slimme technieken het water kunt zuiveren. Hoe je zelfs van zeewater drinkbaar water kunt maken. Of over hoe je met alleen zonlicht ervoor kan zorgen dat poepbacteriën in je water je niet langer ziek kunnen maken.

Met andere woorden: na dit interactieve college heb je genoeg bagage om veilig op (water)wereldreis te kunnen!

Expert: Dr. Ir. Doris van Halem, Associate Professor Technische Universiteit

Voor meer informatie over de MuseumJeugdUniversiteit klik hier.