• Wanneer 14 mei 2023 t/m 25 juni 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen. Schrijf je in en haal je MJU-diploma!


  • Zondag: 16 april, 14 mei en 25 juni 2023
  • Genre: colleges
  • Leeftijd: 8 tot 12 jaar
  • Locatie: Hofzaal Markiezenhof 
  • Prijs: € 22,50 p.p. (voor 3 colleges, alleen verkrijgbaar als reeks)
  • Tickets: klik hier

Nederland heeft geen natuurbrandprobleem? Juist wel!   

Zondag 16 april om 11.00 uur

Bij bosbranden (of eigenlijk natuurbranden) denk je waarschijnlijk eerst aan de Verenigde Staten, Australië of Zuid-Europa en niet aan Nederland. Toch is het juist ook een groot en toenemend probleem in ons natte Nederland! In dit college gaan we het hebben over die natuurbranden in ons land: Waar en wanneer komen ze voor? Zijn ze altijd een probleem en zo ja: waarom is dat zo? Wat is de invloed van klimaatverandering erop?

Samen met onderzoeker en pyro-meteoroloog Brian Verhoeven duik je in de wonderlijke wereld van natuurbrandbestrijding. Je denkt vast al aan van die grote brandweerwagens met heel veel water (heel goed!), maar we gaan het juist ook hebben over de andere manieren om een natuurbrand te stoppen. Vuur met vuur bestrijden is namelijk niet alleen een gezegde, maar heeft ook een oorsprong: natuurbranden!

Expert: Brian Verhoeven, junior onderzoeker natuurbrandbeheersing bij de NIPV en pyro-meteoroloog 


Vuur door de eeuwen heen... waarom was vuur zo belangrijk?   

Zondag 14 mei om 11.00 uur 

Vuur is niet uitgevonden, het is er altijd al geweest in de natuur. Vuur kan dingen verwoesten, maar vuur kan ook nuttig zijn!
Hoe was dat eigenlijk heel lang geleden? Hoe maakte men in de prehistorie vuur?
Waar werd dat vuur mee gemaakt en waar werd het voor gebruikt? Kon je ook leven zonder vuur?
Een archeotolk van het Archeon neemt jullie mee terug in de tijd, helemaal naar de prehistorie en vertelt jullie over het leven in die tijd.
En wie weet kan hij je ook leren om zelf vuur te maken…?

Expert: Jeroen van Eijk, prehistorische archeotolk van het Archeon. 


Brand! Wat doe je dan?   

Zondag 25 juni om 11.00 uur 

Vroeger, bijvoorbeeld in de middeleeuwen, was het vaak een ramp als er ergens in de stad brand uitbrak. Waarom was dat eigenlijk zo? En hoe is dat nu?
Hoe kon je in die tijd voorkomen dat er brand uitbrak? Als het dan toch gebeurde, op welke manieren kon de brand dan geblust worden? Er waren immers nog geen grote brandweerwagens zoals we die nu kennen. Ook in Bergen op Zoom zijn er vroeger grote stadbranden geweest!
Brandexpert Jos Loos geeft antwoord op al deze vragen en vertelt jullie alles over het blussen en voorkomen van brand, vroeger en nu.

Expert: Jos Loos, Adviseur Risico- en Crisisbeheersing, Brandweer Midden- en West-Brabant.

Voor meer informatie over de MuseumJeugdUniversiteit Klik hier.