• Wanneer 21 februari 2022 vanaf 14:30 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • Maandag 21 februari
  • Genre: Bijeenkomst
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Locatie: Hofzaal Markiezenhof (Steenbergsestraat 8)
  • Prijs: gratis (toegang alleen voor ondernemers)
  • Aanmelden: Klik hier
  • De dan geldende coronamaatregelen zijn van toepassing en een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Van 3 april 2022 tot 24 juli 2022 is deze topexpositie te zien in de schatkamers van het Markiezenhof. Net als de eerste twee tentoonstellingen 'Lage Landen' en 'Koele Wateren' is deze tentoonstelling gebaseerd op één van de vier elementen, in dit geval lucht.

Verbinding met ondernemers

De expositie bevat circa 40 indrukwekkende werken uit het Rijksmuseum aangevuld met eigen collectie. Hierbij staan schilderijen van stadsgezichten centraal. Bergen op Zoom als kermisstad koppelt deze expositie aan het kermisthema. Dit biedt mogelijkheden voor ondernemers (rondom het stadspaleis) om mee te liften. Het doel: de bezoeker van onze stad een totaalbeleving aanbieden.
Bergse ondernemers zijn creatief, en het stadspaleis biedt met deze topexpositie kansen om de binnenstad en het stadspaleis (opnieuw) te laten bruisen en met elkaar de verbinding op te zoeken.

Aanmelden

Om in gesprek te kunnen gaan met ondernemers en ideeën op te doen, organiseert het Markiezenhof op maandag 21 februari om 14.30 uur een inspiratiebijeenkomst. Aanmelden via www.markiezenhof.nl/aanmelden. Door de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De dan geldende coronamaatregelen zijn van toepassing en een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Hoge Luchten

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strakblauwe lucht boven het open landschap. In deze tentoonstelling ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. In de tentoonstelling zijn prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd. Ongeveer veertig landschappen en stadsgezichten laten de kenmerkende Nederlandse wolkengezichten zien.

Naast het museale gedeelte op de bovenverdiepingen, is in deze periode op de begane grond een expositie te zien in samenwerking met het kunstenaarscollectief Arsis.

Reizende tentoonstelling

Het Rijksmuseum en vijf stadsmusea – Gemeentemuseum het Hannemahuis, Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof, Museum Gouda en het Westfries Museum – zijn een samenwerking (M5) voor acht jaar aangegaan voor een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen met als thema de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Die krijgen een vertaling in de tentoonstellingsreeks Lage Landen (afgerond), Koele Wateren (afgerond), Hoge Luchten en Hete Vuren.


Foto header: Het Valkhof in Nijmegen, 1641, door Jan van Goyen (1596-1656). Olieverf op doek. Collectie Rijksmuseum.