• Wanneer 09 oktober 2016, 15:00 - 17:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Tijdens de Maand van de Geschiedenis vertonen wij de documentaire Hoop op Toekomst van Leo van Maaren. Hierin wordt ingegaan op de opvang van een miljoen Belgische vluchtelingen in 1914, die vanuit België naar ons land vluchtten door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De documentaire is een bijlage bij het gelijknamige boek van Ingeborg Kriegsman. 

Hoe verliep de vlucht, hoe groot was de chaos van de eerste dagen, hoe verliep de opvang van Nederlandse zijde? Wat gebeurde er met de ruim honderdduizend Belgische vluchtelingen die in de vier oorlogsjaren in Nederland zouden blijven? Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel de Belgische vluchtelingen en overheid, als door de ogen van de Nederlandse bevolking en autoriteiten. Stadshistoricus Yolande Kortlever komt in de documentaire aan het woord als deskundige en Ineke van Broekhoven uit Bergen op Zoom wordt geïnterviewd als nazaat van een Belgische vluchteling. 

Zondag 9 oktober, 15.00 uur, Hofzaal Markiezenhof. Entree €3,- inclusief consumptie. Voor verkoop entreekaarten klik hier