• Wat front-page-activity
  • Wanneer 28 juni 2018, 20:00 - 21:30 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
  • Donderdag 28 juni, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • Locatie: Hofzaal, Markiezenhof
  • Entree: € 12,50 (inclusief één consumptie)
  • Kaartverkoop: E-tickets klik hier (je wordt doorgeleid naar de website van theater De Maagd) en gewone kaartjes zijn te verkrijgen aan de Cultuurbalie/VVV.

Tijdens dit Hofcollege gaan we in gesprek met de bekende wielrenners Jan Janssen en Tineke Fopma. We krijgen te horen welk persoonlijk verhaal achter hun gekozen objecten schuilt en wat de historisch betekenis is van deze objecten. Door de bril van.. wordt gepresenteerd door Marlies van Lier (Fris Presentaties).

Jan Janssen

Nederlands voormalig beroepswielrenner. In zijn loopbaan won hij onder meer de Ronde van Frankrijk (1968), Ronde van Spanje en het WK. Een veelzijdig renner, die het vermogen heeft om beestachtig af te zien.

Tineke Fopma

Nederlands voormalig wielrenster. In 1975 won ze het wereldkampioenschap wielrennen. Tineke werkt al jaren hier in het museum als medewerkster collectiebeheer.

Het oudste complete brilletje

Het unieke collectiestuk van het Markiezenhof ‘oudste bril’ staat tijdens de Hofcollege's symbool voor ‘anders kijken’. Interessant om te ontdekken hoe iemand van buitenaf kijkt naar de objecten van het Markiezenhof en het complex zelf, en wat het vervolgens met onze manier van kijken doet. 

De 14e-eeuwse bril geldt als oudste complete bril van Nederland.

Benieuwd om welke gekozen voorwerpen het gaat?

De geselecteerde voorwerpen van de wielerkampioenen zijn te bewonderen van 14 juni tot en met 15 juli op de eerste etage van het Markiezenhof. Speciale bordjes met een persoonlijke quote maken duidelijk om welke voorwerpen het gaat.

Ook staat de begane grond (Tuinzalen) gedurende deze periode in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen wielrennen! Klik hier voor de activiteiten.

Tineke Fopma en Jan Janssen bij het oudste brilletje