• Dag van het Kasteel (tweede Pinksterdag) & onthulling meest romantische kasteel van Nederland!
  • 2023-05-29T11:00:00+02:00
  • 2023-05-29T17:00:00+02:00
  • De Dag van het Kasteel is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland, dat vanaf 2008 gehouden wordt op tweede pinksterdag. Daarnaast staat het Markiezenhof in de top 3 van meest romantische kasteel. De winnaar wordt deze dag bekend gemaakt.
  • Wat front-page-activity
  • Wanneer 29 mei 2023, 11:00 - 17:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn we open en is er een speciale entreeprijs van slechts €5,00! Een e-ticket aanschaffen is niet nodig.


In het historische centrum van Bergen op Zoom staat het oudste stadspaleis van Nederland. Het Markiezenhof heeft al heel wat adellijke bewoners gehad en die sfeer proef je nog steeds als je door de zalen, galerijen, binnenplaatsen en tuinen dwaalt. Een paleis vol geheimen die bewaard worden.

Het Markiezenhof is een museum dat de geschiedenis van stad en regio laat zien en ook een grote, vaste opstelling heeft over het verleden van jaarmarkten en kermis.

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn er rondleidingen door het stadspaleis, waarbij je een bezoek kan brengen aan onze mooie tentoonstelling “Hete Vuren”, met schatten uit het Rijksmuseum.

Markiezenhof meest romantische 'kasteel' van Nederland?

Meer dan 15.000 mensen brachten de afgelopen weken hun stem uit op hun favoriete kasteel. De Menkemaborg in Groningen, Heerlijkheid Mariënwaerdt in Gelderland en Markiezenhof in Noord-Brabant hebben de meeste stemmen ontvangen en staan in de top 3. Welk kasteel de hoofdprijs van €15.000 heeft gewonnen, wordt bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel op tweede pinksterdag.

De uitreiking vindt aanstaande maandag tegelijkertijd plaats op elk van de drie kastelen. De drie juryleden zullen op deze locaties om klokslag 14.30 uur een cheque uitreiken. De winnaar ontvangt €15.000. De tweede prijs is €2.500 en de derde prijs €1.000. De geldbedragen – ter beschikking gesteld door de VriendenLoterij - mogen naar eigen inzicht van de kastelen worden besteed. 

Het publiek is van harte welkom om de feestelijke prijsuitreiking bij te wonen. Wil je deze gelegenheid bijwonen? Meld je dan maandag tussen 14:00 en 14:30 uur bij de balie (entree Grote Binnenplaats) van het Markiezenhof.

Brandweershow Grote Binnenplaats (gratis toegankelijk)

Op de Grote Binnenplaats staat de hele dag de brandweer paraat met een echte brandweerwagen! Klik hier voor meer info.

Meer info: www.dagvanhetkasteel.nl