Het Markiezenhof is een museum dat de geschiedenis van stad en regio laat zien en ook een grote, vaste opstelling heeft over het verleden van jaarmarkten en kermis. Tot 1 januari 2017 was de studiezaal van het West-Brabants Archief nog in het gebouw gevestigd.

Meer dan een museum

Het Markiezenhof is méér dan alleen een museum: er worden regelmatig (theater- of dans)voorstellingen gegeven, in de Hofzaal vinden regelmatig, activiteiten, lezingen en concerten plaats en het gebouw is een geliefde trouwlocatie. Verschillende ruimten in het complex zijn prima geschikt voor het houden van zakelijke evenementen zoals een symposium, presentatie, vergadering of zelfs diner.

Naast de vaste opstelling over de geschiedenis van Bergen op Zoom en omgeving en wisseltentoonstellingen rond dit thema, zijn er regelmatig ook korte exposities van kunstenaars die hun werk in het Markiezenhof tonen. Denk hierbij aan fotografie, moderne schilderkunst, grafiek en vele andere kunstvormen.

Het Markiezenhof mag dan het oudste stadspaleis van Nederland zijn, door deze veelzijdigheid aan evenementen en de mix van verleden, heden en toekomst is het een levendige plek midden in het hart van Bergen op Zoom.

Museumcafé (lunchroom)

Ontsnap aan de drukte van het centrum en drink in het Museumcafé op je gemak een bakje koffie, een kopje thee of bestel verse gerechten rechtstreeks gemaakt en geserveerd uit onze keuken. Klik hier voor meer informatie, sfeerimpressies en natuurlijk de menukaart.

VVV / Cultuurbalie

De VVV Brabantse Wal en Cultuurbalie bevinden zich in het Markiezenhof (Steenbergsestraat 6). De VVV Brabantse Wal is het startpunt voor je ontdekkingstocht door Bergen op Zoom en over de Brabantse Wal. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes. Uiteraard begint jouw tocht in het oudste stadspaleis van Nederland, het Markiezenhof!

Op zoek naar informatie of kaarten voor een Hofzaallezing, Hofconcert, theater of andere culturele activiteit? Die haal je voortaan bij de nieuwe Cultuurbalie. De balie bevindt zich in dezelfde ruimte als de VVV Brabantse Wal. De Cultuurbalie is geopend op maandag van 13:00 tot 17:00 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur. De Cultuurbalie is t/m 8 november gesloten op zaterdag en zondag. Het telefoonnummer is 0164 280555.

West-Brabants Archief / Studiezaal

Het West-Brabants Archief is gevestigd in het Koetshuis, Hofstraat 2B. Het prachtig gerenoveerde Koetshuis maakt deel uit van het Markiezenhofcomplex. Bezoekers kunnen voor de archiefdienst hier terecht.

Plattegronden