Het Markiezenhof is een museum dat de geschiedenis van stad en regio laat zien en ook een grote, vaste opstelling heeft over het verleden van jaarmarkten en kermis. Tot 1 januari 2017 was de studiezaal van het West-Brabants Archief nog in het gebouw gevestigd.

Meer dan een museum

Het Markiezenhof is méér dan alleen een museum: er worden regelmatig (theater- of dans)voorstellingen gegeven, in de Hofzaal vinden regelmatig, activiteiten, lezingen en concerten plaats en het gebouw is een geliefde trouwlocatie. Verschillende ruimten in het complex zijn prima geschikt voor het houden van zakelijke evenementen zoals een symposium, presentatie, vergadering of zelfs diner.

Naast de vaste opstelling over de geschiedenis van Bergen op Zoom en omgeving en wisseltentoonstellingen rond dit thema, zijn er regelmatig ook korte exposities van kunstenaars die hun werk in het Markiezenhof tonen. Denk hierbij aan fotografie, moderne schilderkunst, grafiek en vele andere kunstvormen.

Het Markiezenhof mag dan het oudste stadspaleis van Nederland zijn, door deze veelzijdigheid aan evenementen en de mix van verleden, heden en toekomst is het een levendige plek midden in het hart van Bergen op Zoom.

Museumcafé

Ontsnap aan de drukte van het centrum en drink in het Museumcafé op je gemak een kopje koffie, thee met heerlijk vers gebak. Wij hebben geen lunchkaart. Klik hier voor meer informatie en sfeerimpressies.

VVV Brabantse Wal

De VVV Brabantse Wal bevindt zich in het Markiezenhof. De VVV Brabantse Wal is het startpunt voor je ontdekkingstocht door Bergen op Zoom en over de Brabantse Wal. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes. Uiteraard begint jouw tocht in het oudste stadspaleis van Nederland, het Markiezenhof!

West-Brabants Archief / Studiezaal

Het West-Brabants Archief is gevestigd in het Koetshuis, Hofstraat 2B. Het prachtig gerenoveerde Koetshuis maakt deel uit van het Markiezenhofcomplex. Bezoekers kunnen voor de archiefdienst hier terecht.

Bibliotheek Bergen op Zoom

De bibliotheek Bergen op Zoom maakt deel uit van het Markiezenhofcomplex en bevindt zich tussen de Franse Tuin en Beeldentuin. 

Beeldentuin

De Beeldentuin bevindt zich achter de bibliotheek Bergen op Zoom en is te bereiken via de entree naast het West-Brabants Archief (Koetshuis). De Beeldentuin is gratis toegankelijk, dus wandel gerust door deze verborgen parel en geniet van de rust midden in het centrum. 

Maak kennis met (de standbeelden) Anthonis (Antoon) Keldermans en zijn jonge zoon Rombout II. De Vlaamse architect Anthonis was de ontwerper en bouwer van onder andere het Markiezenhof in 1485, de Sint Gertrudiskerk in 1489 en het Kasteel van Borgvliet rond 1504. Jaren daarvoor werd hij aangesteld tot hoofdbouwmeester van het Markiezaat Bergen op Zoom. Anthonis werkte samen met zijn zoon Rombout II aan het Markiezenhof.

Wanneer je naar het beeld kijkt, zie je de jonge leerling Rombout II voor zijn vader staan met hamer en beitel. Een herinnering aan de bouwkundige erfenis die de familie Keldermans heeft achtergelaten in Bergen op Zoom. Dat Rombout II de genen van zijn vader had, bleek wel uit zijn eigen latere projecten. De jonge Keldermans was verantwoordelijk voor het ontwerp van het kasteel van Wouw en verbouwde de kerk in het dorp tot het formaat zoals je het tegenwoordig nog kent. Uiteindelijk werd hij zelfs de persoonlijke architect van keizer Karel V.

Plattegronden