De Zeeridder

De komende jaren richt stadspaleis het Markiezenhof zich steeds meer op de wereld van geheimen en de verhalen van Bergen op Zoom en omstreken. Het Markiezenhof is het vertrekpunt voor verhaalroutes in verbinding met andere stadsiconen, zoals de Brabantse Waterlinie. Ook het museum op de verdiepingen van het stadspaleis herbergt bij uitstek geheimen en verhalen. De Zeeridder staat hiervoor symbool.

Op de toren van het Markiezenhof staat een gouden zeeridder. Half mens, half vis. Eeuwenlang heeft de Zeeridder alles gehoord en overzien in Bergen op Zoom vanaf een van de hoogste punten van de stad. Hij is de bewaarder van de geheimen, verhalen en ontdekkingen. De metafoor voor land en zee, voor mythologie en symboliek, historie en verbeelding, een dappere strijder met een groot hart.

Het karakter van de Zeeridder krijgt letterlijk vorm. De legende van de Zeeridder is gecreëerd door Ward Warmoeskerken. Samen met kunstenaars wordt een prachtig kostuum voor de Zeeridder gemaakt, met een harnas en vissenstaart geschubd met verhalen. De belevingswereld van de Zeeridder is tastbaar in het museum. 

Het Geheimenboek

In het paleis wordt het geheimenboek van de Zeeridder als relikwie bewaard. Hierin deelt de Zeeridder zijn verhaal, maar geeft ook een opdracht. Een opdracht om de geheimen en verhalen van Bergen op Zoom te verzamelen, te bewaren en te delen. Voor wie het zien wil…. Anders blijven slechts lege bladzijden over.

Het boek is dus een metafoor voor het verzamelen, ontsluiten en delen van geheimen. Want alleen op die manier blijven de vele verhalen van Bergen op Zoom en de Brabantse Wal bewaard.

Voor meer informatie: www.publiekgeheimgeheimpubliek.nl

dr. Andreas Wismeijer

Waarom zijn verhalen en geheimen zo interessant? Bekijk hieronder ons gesprek met dr. Andreas Wismeijer. Werkt de video niet? Klik dan hier.