Museum en Archief
Top monumenten Brabant Gemeente Bergen op Zoom

Themarondleidingen

Het Markiezenhof drie keer anders

 

Het Markiezenhof is een uitgestrekt stadspaleis waar bezoekers uren in kunnen verblijven. Zeker in de zomertijd is het complex met zijn zonovergoten Franse tuin en lommerrijke binnenplaatsen een oase van rust. Voor bezoekers die meer verdieping zoeken tijdens het bezoek zijn drie speciale themarondleidingen samengesteld. Onze rondleiders brengen u graag op het spoor van de vroegere bewoners van het Hof, de bouwgeschiedenis van het pand, de geschiedenis van de stad in het algemeen of die van de jaarmarkten en de kermis in het bijzonder. Deze rondleidingen kunnen in het Nederlands, Duits, Engels en Frans worden verzorgd.

Voor scholen is er de mogelijkheid deze rondleidingen te laten verzorgen door een van onze museumdocenten. 

Praktische informatie

Het Markiezenhof en zijn bewoners (tevens rolstoelvriendelijk)
Het topstuk uit de collectie van Het Markiezenhof is het gebouw zelf. Het is het oudste stadspaleis van Nederland en het dateert uit de late middeleeuwen. De heren en markiezen van Bergen op Zoom behoorden tot de hoge adel in de Nederlanden. Hun levensstijl paste bij hun adellijke status.

Maak kennis met de bewoners van Het Markiezenhof en laat u rondleiden door hun woonvertrekken. U zult veel te horen krijgen over de bouw- en restauratiegeschiedenis van dit unieke stadspaleis. En wie weet komt u de markies of markiezin nog tegen. Naar het overzicht.

mh_interieurs_web_bed.jpgjurken_stijlkamers_klein.jpg

Geschiedenis van Bergen op Zoom
Bergen op Zoom is al zo'n 800 jaar stad. De stad was de hoofdplaats van de heerlijkheid (later markiezaat) Bergen op Zoom. Tijdens de bloeitijd aan het einde van de middeleeuwen bezochten kooplieden van heinde en ver de stad voor de twee jaarmarkten. Vanaf de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Bergen op Zoom een vesting- en garnizoenstad en kreeg diverse belegeringen te verduren. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de vesting ontmanteld om plaats te maken voor industrie en stadsuitbreiding. Gedurende al die eeuwen verloren veel bezoekers hun hart aan de stad en bleven er wonen.

Maak kennis met de boeiende geschiedenis van Bergen op Zoom, maar kijk uit... U loopt het risico om ook uw hart te verliezen aan deze stad. Naar het overzicht.

maquette_web.jpg

Jaarmarkten en kermis

In Bergen op Zoom was men van alle markten thuis. Al vanaf de late middeleeuwen was de stad beroemd om zijn twee jaarmarkten, de Paasmarkt net na Pasen en de Koudemarkt halverwege november. Uit alle windstreken van Europa kwamen de kooplieden via de Schelde naar Bergen op Zoom om met elkaar handel te drijven. Op de marktpleinen klonken niet alleen de aanprijzingen van de handelaren, maar werd het publiek ook vermaakt met allerlei attracties. De kermis was geboren en bleef bestaan toen aan het begin van de twintigste eeuw de jaarmarkten werden afgeschaft.

Nog steeds vindt er in Bergen op Zoom een voor- en najaarskermis plaats. Daarnaast is Bergen op Zoom een echte kermisstad waar de kermisexploitanten overwinteren. Zij hebben veel werkende modellen van hun kermisattracties aan het museum geschonken en deze zijn in het kermismuseum te bewonderen. Komt dat zien! Naar het overzicht.

kermismuseum_kijken.jpg

Praktische informatie

Alleen, met vrienden, familie of met een groep (tot maximaal 25 personen) u bent van harte welkom. Reserveert u wel even van tevoren via het secretariaat op 0164 -277070 of markiezenhof@bergenopzoom.nl. De themarondleidingen duren ongeveer een uur. Extra kosten voor een rondleiding bedragen (naast de gebruikelijke entreegelden) € 60,-.