Museum en Archief
Top monumenten Brabant Gemeente Bergen op Zoom

Speurtochten

Het Markiezenhof heeft de volgende mogelijkheden voor u:

 

Een koffer vol!  4 t/m 8 jaar

Geheimen aan het hof!  vanaf 7 jaar

De Geest  7 t/m 12 jaar

Zwieren, zwaaien en rondjes draaien!  7 t/m 12 jaar

Gevelstenenspeurtocht  gezinsspeurtocht

Symbolen  12 t/m 16 jaar

 

Speciale mogelijkheden:

Ridders en kastelen 3 t/m 7 jaar

Begeleid bezoek door de markies of markiezin t/m 9 jaar

 

Een koffer vol!

Deze speurtocht is speciaal voor de kinderen tussen 4 en 8 jaar. Gewapend met een koffer gaan de kinderen op ontdekkingsreis door de zalen en gangen van Het Markiezenhof. In de koffer zitten allerlei moderne gebruiksvoorwerpen, zoals euro's, een lampje en een kruik. Voorwerpen die de kinderen in het dagelijks leven tegenkomen. In het museum gaan ze op zoek naar de oude tegenhanger van deze voorwerpen. De euro's vormen een koppel met oude munten, bij de kruik hoort de bedpan. Op die manier leren de kinderen met andere ogen naar geschiedenis kijken en leren ze de overeenkomsten en verschillen met vroeger te zien. 'Een koffer vol!' is er vooral op gericht om de kinderen op een leuke en uitdagende manier kennis te laten maken met een museum. Speciaal voor deze speurtocht is een memoriespel ontwikkeld!

kinderen_koffer_vol_2_klein.jpg

Geheimen aan het Hof!

De oude bewoners van Het Markiezenhof hebben allerlei geheime tekens achtergelaten in het gebouw. Gewapend met een routekaart maak jij een tocht door het stadspaleis op zoek naar die geheimen. Je vindt ze overal in het gebouw; in de schilderijen, op de wanden en in de objecten. Zelfs in de Franse Tuin staat een geheim teken. Voor deze speurtocht moet je tenminste 7 jaar oud zijn en natuurlijk heel goed kunnen speuren!

voorkant_fenix_kaart_klein.jpg

De Geest

Het Markiezenhof is een groot en geheimzinnig paleis. Wist je dat er al bijna 500 jaar een geest rondspookt? Hij heeft de schatkist van de Markies van Bergen op Zoom verstopt. Komen jullie de Markies helpen om de schatkist te zoeken? Je krijgt een boekje met vragen, opdrachten en aanwijzingen. Zo krijg je veel te zien van het paleis. Je komt in enge ruimtes waar normaal geen bezoekers mogen komen! En na afloop krijg je een griezelige verrassing!

 griezelkelder_klein.jpg

Zwieren, zwaaien en rondjes draaien!

Op de kermiszolder van Het Markiezenhof kun je een leuke speurtocht doen! Je ziet de kermis van vroeger met een ouderwetse nougatkraam. Je kunt spelletje spelen op de kermisautomaten en de kermisminiaturen laten draaien! Er is een rariteitenkabinet met echte beesten op sterk water, schedels en attributen van kermistypetjes zoals reuzen, dikke dames, dwergen, aapmensen, siamese tweelingen. In de cinematograafzaal draaien films en kom je alles te weten over de eerste films. Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud en hou je van puzzelen dan is deze speurtocht iets voor jou? 

Gevelstenenspeurtocht

Leuk voor het hele gezin! Deze speurtocht die 45 tot 60 minuten duurt laat je met andere ogen kijken naar bijzondere plekken in de binnenstad van Bergen op Zoom. Deze speurtocht is verkrijgbaar bij de kassa van Het Markiezenhof. De kosten zijn € 4,00 exclusief toegang museum voor kinderen en voor volwassenen.  

Symbolen

Symbolen in schilderijen zijn echter vaak moeilijk te begrijpen/ vinden zonder een theoretische achtergrond. Met speciaal vormgegeven kaarten ga je op zoek naar symbolen in het museum. Net als nu hadden ze in het verleden bepaalde symbolen om dingen uit te beelden zonder het gebruik van tekst of woord. Door zelf te ervaren, dat voorwerpen, gebaren, houdingen enz. dus vaak een betekenis hebben. Door de betekenis te achterhalen kom je meer te weten over het werk waar het symbool op afgebeeld is. Ben je tussen de 12 en 16 jaar en wil je meer weten dan is deze speurtocht iets voor jou!

voorkant_symbolen.jpgachterkant_1e_kaart_symbolen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Speciale mogelijkheden

Ridders en kastelen

Onder leiding van de echte markiezin Jacqueline van Croy gaan peuters en kleuters op ontdekkingstocht door een heus paleis. De markies of markiezin laat ze de zalen en voorwerpen zien die in vroegere tijden gebuikt werden door de adellijke families en hun hofhouding. De kinderen kunnen zich als prins, prinses of ridder (zwaarden mogen helaas niet mee naar binnen) thuis verkleden voor deze speurtocht.

 

Begeleid bezoek door de markiezin

De markiezin Jacqueline van Croy neemt de kinderen mee door het paleis. Tijdens deze rondleiding zal er worden ingegaan op Het Markiezenhof als adellijke woning. 

Praktische informatie
Met je ouders, opa en oma of met vriendjes het stadspaleis ontdekken is een beleving op zich! Ook ouders bezien het pand en de collectie op een geheel 'nieuwe' manier.

De speurtochten kunnen plaatsvinden van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur

De speurtochten duren tussen de 45 minuten (Een koffer vol!) tot 90 minuten (De kermis- Geheimen- De Geest en Symbolenspeurtocht) en kosten € 1,50 per speurtocht (exclusief entree museum). Entree 6 t/m 12 jaar € 5,- ; vanaf 12 jaar met CJP pas € 8,-. Entree voor begeleiders is € 9,00. De kermis- geheimen- en de speurtocht De Geest zijn geschikt voor kinderen tussen 7 en 13 jaar. De Symbolen speurtocht is geschikt voor 12 t/m 16 jaar. De speurtocht 'Een koffer vol!' is voor kinderen tussen 4 t/m 8 jaar. Ridders en kastelen is geschikt voor kinderen t/m 7 jaar. Begeleiding door de markies of markiezin is geschikt voor kinderen t/m 9 jaar. Kosten voor Ridders en kastelen of begeleiding in stijl zijn € 60,- exlusief toegang museum. Met een maximum van 24 kinderen per boeking.

In principe is het niet nodig om een speurtocht te reserveren maar in verband met commerciele activiteiten in de Hofzaal is het niet altijd mogelijk om de Griezelspeurtocht, Symbolen, Geheimen aan het hof! en Een koffer vol! helemaal uit te lopen. De Kermisspeurtocht is ten alle tijden beschikbaar. Begeleiding door de markiezin kan echter alleen bij tijdig reserveren. 

Voor meer informatie en reserveringen kunt u bellen naar telnr. 0164-277070.